реклама

реклама

Державний моніторинг забруднення грунтів примословими токсикантами у містах на території Черкаської області виконують структурні підрозділи гідрометеослужби.

image010

Як повідомив начальник Черкаського обласного центру з гідрометеорології Віталій Постригань у 2016 році фахівцями лабораторії Черкаського обласного гідрометцентру було відібрано 45 проб грунту. У пробах визначався вміст таких речовин: кадмій, марганець, мідь, нікель, свинець, цинк. Результати спостережень показали, що у 22% всіх відібраних проб зафіксовані високі концентрації важких металів, які перевищували гранично - допустиму концентрацію (ГДК). У 2012 році цей відсоток становив 8%, у 2007 році - 3%.. Тобто, забрудненість грунтів важкими металами зросла. Реакція водної витяжки була переважно нейтральною та слабо кислою.

Найбільш забруднені грунти свинцем (64% проб з перевищенням ГДК). Максимальна концентрація досягла 6,6 ГДК у р-оні ТОВ «Аврора».

Вміст цинку перевищував ГДК у 53%  проб. Максимальний вміст цинку був у пробі, відібраній у районі ПАТ Приладобудівного з-ду  і склав 2,8 ГДК .

По кадмію та міді відсоток проб з перевищенням ГДК склав 11% та 4%. Найбільш забруднені райони міста: вул. 30 Років Перемоги, навколо ТОВ «Аврора» та ПАТ ЧШК. Середній вміст нікелю та марганцю був нижче рівня ГДК.

Результати спостережень свідчать, що внаслідок багатотоннажних викидів забруднювальних речовин у атмосферне повітря, як автотранспорту так і підприємств, уже сформувались зони підвищеного забруднення грунтового покриву у м. Черкаси  важкими металами.

В невеликих кількостях майже всі важкі метали необхідні для рослин та живих організмів. Проте перевищення допустимої їх кількості призводить до захворювань.

Важкі метали небезпечні тим, що з грунту забрудники переміщуються в поверхневі води, продукти сільськогосподарської діяльності, з пилом - у повітря і через них можуть потрапити у організм людини.

Важкі метали викликають у людини серйозні фізіологічні порушення, токсикоз, алергію, онкологічні захворювання, негативно впливають на генетичну спадковістьонкологічні захворювання, негативно впливають на генетичну спадковість.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100