реклама

реклама

Колишня голова Черкаської обласної ради, а нині – позафракційний депутат Валентина Коваленко виступила у «Фейсбуці» з відкритим зверненням до міністра освіти і науки Лілії Гриневич «На захист україноцентричної освіти!!!». Звернення відкрите до підписання представниками громадськості та науково-педагогічної спільноти Черкащини.

16683990_606062989586088_1490803636677897119_n

«Ми не можемо допустити насильницького втілення антидержавної ідеї в українській освіті!» – наголосила Валентина Коваленко, закликаючи колег підписати звернення.

Нагадаємо, Валентина Михайлівна – не лише політик, а й кандидат педагогічних наук, письменниця.

16711998_606803809512006_5037300272088965762_n «Ми – жителі Черкаського краю, нащадки основоположника української літературної мови Тараса Шевченка, глибоко стурбовані щодо можливого насильницького втілення антидержавної ідеї в шкільній освіті. Мова йде про освітню новацію у Проекті Типового навчального плану для 10-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів, де пропонується інтегрувати українську літературу в один навчальний предмет із зарубіжною літературою («Література (українська і зарубіжна)»)», – мовиться у зверненні.

На думку автора звернення та його підписантів, «маргіналізована з поля зору влади духовно-культурна сфера, нехтування гуманітарною освітою стало причиною створення в Україні катастрофічної ідеологічної ситуації, що призвело до трагічних подій на Сході України та в Криму».

Зазначивши, що «сьогодні російський окупант підступно-приховано продовжує створювати умови гуманітарної блокади, аби розбратати націю, розпорошити нажитий і оббутий українцями рідний світ», автор звернення зазначає, що великі сподівання покладаються на освіту, здатну сформувати майбутнє нашої держави й нашого суспільства. Водночас «сліпе загравання з іншими країнами, догідливе пристосування до чужих навчальних систем» автор звернення вважає неприйнятним.

«Переконані, що без достатнього вивчення української мови та літератури, неможливо виховати справжнього патріота своєї країни, виплекати в ньому національну гідність. Ясна річ, курс зарубіжної літератури дає можливість глибше пізнати й осмислити світовий контекст; цей предмет є своєрідним щепленням від ксенофобії, нацизму й сепаратизму. Тому скорочення годин на ідеологічно важливі «українські» предмети вважаємо свідомою «здачею» багатовіковому ворогові своєї духовної території, що несе загрозу національним інтересам держави», – наголошено у зверненні.

З огляду на це автор звернення та його підписанти просять Міністерство освіти і науки України звернути особливу увагу на посилення національних пріоритетів в освіті, а саме на україноцентричну гуманітарну політику.

Вони наполягають на необхідності збереження в українській школі трьох окремих предметів: української мови та літератури (вони є потужними чинниками формування основ національної самоідентифікації), та зарубіжної літератури (як такої, що реалізує європейський вектор української освіти). Вважають, що ідея інтеграції цих предметів фактично є нищенням національної системи мовно-літературної освіти, оскільки призведе до втрати цілої низки життєво важливих компетентностей учнів.

У зверненні зазначено, що необхідно запровадити на державному рівні національну програму підтримки читання, адже держава має створювати всі умови для формування висококультурної нації, що читає, свідомо думає, а не, навпаки, деградує.

Автор та підписанти звернення переконані, що згадана вище освітня реформа створить великі кадрові проблеми. Вони наполягають на проведенні відкритого громадського обговорення проблем, пов’язаних із оновленням змісту освіти, зокрема з небезпекою інтеграції предметів літератури – української і зарубіжної – на професійному рівні: із залученням насамперед учителів-практиків, методистів і науковців. Вимагають залучення до дискусії щодо ходу реформи шкільної мовно-літературної освіти відповідних депутатських комісій, засобів масової інформації тощо.

Крім Валентини Коваленко, звернення підписали голова Всеукраїнської спілки вчителів-словесників Людмила Юлдашева, доктор філологічних наук, професор ЧНУ Володимир Поліщук, голова облорганізації Всеукраїнського товариства «Просвіта» Олена Фещенко, голова облорганізації Національної спілки письменників України Володимир Ткаченко, письменниця і перекладач Наталія Горішна, письменник Іван Дубінін, смілянська ГО «Територія гідності». У коментарях до звернення свою підтримку висловили й інші черкащани.

Збір підписів триває.

реклама

Коментарі  

 
-3 #6 axabnrg 17.02.2017 12:14
Цілий рік команда Сільського Ревізора мандрувала по найвіддаленішим куточкам аграрної України, щоб пересвідчитися: село жило, живе та буде жити. Тепер настав час запросити героїв наших ревізій на червону доріжку! Візьміть участь голосуванні та оберіть Село Року 2016! SilskiyRevizor.com
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #5 YouMustMurder 16.02.2017 22:06
Коваленко можно понять : чем меньше будет гос.поддержки мовы - тем меньше будет получать она и такие же как она выкладачи.

А вообще любой, кто учил укр.лит паралельно с зарубежкой знает, какой же это отстой эта укр.литература, насколько неинтересна и скучна она по сравнению с зарубежной в т.ч.с русской.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #4 Реаліст Комаров 14.02.2017 15:42
Я вчився в одній із черкаських шкіл в 70-ті роки і в нас була і українська мова, і література. І годин на тиждень було немало і ніхто їх не скорочував. Так, ми вчили не тих діячів, але щоб там не було, а кращих ліричних віршів як у Сосюри чи Рильського немає й до цього часу. Шевченко, Леся Українка, Сковорода- вся їх творчість була в програмах і вивчалась докладно з написанням творів. Рядки Коцюбинського про дощі і хлипаючий сум до цьго часу памятаю. А що памятають сучасні випускники з шкільного курсу української літератури?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #3 Ну от чому 13.02.2017 23:19
Ну от чому наші депутати вважають соціальні мережі офіційним засобом комунікації? Як на мене, то запис хоч у фейсбукові, хоч у "вконтактові" - це все-одно що "на заборі"(С). Якщо пані депутат так вболіває за освіту - адреса міністерства: 01135, м. Київ, пр. Перемоги, 10; адреса Комітету з питань науки і освіти ВР: 01008, Київ, вул. Садова, 3-а. Пачку паперу принести, чи видають депутатам для офіційних листів?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #2 Затірка 13.02.2017 20:32
Збирать підписи для екс-головихи і екс-ректора - наулюбленіше заняття. До речі, а де ваша, Михайліно, трудова книжка?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+9 #1 ZNZ 13.02.2017 12:53
Цього разу Коваленко абсолютно права: не можна ліпити українську мову і літературу в одну купу із "зарубіжкою"!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100