реклама

реклама

Управління Уманської єпархії Української православної церкви вважає за потрібне публічно висловити свою підтримку мужньої громадянської позиції голови Черкаської обласної ради Олександра Івановича Вельбівця. Про це йдеться у заяві, поширеній прес-службою Уманської єпархії УПЦ (Московського патріархату).

Заява Умань

Нижче подаємо текст заяви без змін:

«В часи політичної нестабільності і непевності суспільного життя в Україні звичним стало явище духовно-морального релятивізму. Політики, громадські діячі та пересічні громадяни змінюють свої погляди та переконання, в тому числі релігійні, в залежності від політичної кон'юнктури та суспільної думки, яку створюють ЗМІ. Це стає підґрунтям для непорозумінь і навіть конфліктів на рівні територіальних громад, родин і окремих громадян. Ті, хто ще вчора святкували одні й ті ж свята, ходили до одного й того ж храму, сьогодні ворогують між собою части лише на підставі газетної статті чи телевізійного сюжету, в яких уміла, але недобра рука журналіста виставила у неприглядному світлі ту чи іншу організацію чи групу людей.

На цьому тлі особливу повагу викликає вчинок голови Черкаської обласної ради Олександра Івановича Вельбівця, котрий із трибуни обласної ради публічно засвідчив: кожна людина має право на власні релігійні переконання, і вона не повинна зазнавати будь-яких утисків через свою віру. Позиція, яку озвучив Олександр Іванович, є виваженою, твердою та по-християнськи сповідницькою. Олександр Іванович відкрито і чесно визнав: «Як громадянин я маю визначене Конституцією право вирішувати, прихожанином якої Церкви, якої конфесії я маю бути. Найголовніше – те, щоб у моїй душі, у моєму усвідомленні була віра в Господа. Це – найперше. Друге: я залишаюся у тій Церкві, в якій мене хрестили після народження, в якій мене вінчали, в якій я причащаюся. Якщо я буду змінювати свої погляди щодо релігії залежно від політичних процесів у світі і взаємовідносин із різними державами, то це буде не віра, а данина моді». Суворо дотримуватися законів України у своїй професійній діяльності, твердо стояти на позиції свободи особистості та невідступно слідувати віровченню і духовно-моральним настановам своєї Церкви – ось зразок життєвої позиції громадянина, патріота і християнина.

Особливо варто відзначити мудре розуміння Олександром Івановичем проблеми подолання церковного розколу в Україні. Не за вказівкою «згори», а саме через загальнонаціональне каяття і примирення, через які треба шукати шлях вирішення проблеми церковного розділення в Україні, та й інших проблем, які розділяють нині українців.

Схвально оцінюючи мужню позицію голови обласної ради, закликаємо всіх вірних нашої єпархії твердо стояти у вірі, бути патріотами своєї держави та не боятися відкрито свідчити про свої переконання, наслідуючи приклад Олександра Івановича Вельбівця».

Нагадаємо, раніше митрополит Черкаський і Чигиринський УПЦ Київського патріархату Іоан прокоментував слова Олександра Вельбівця про його релігійні переконання.

реклама

Коментарі  

 
-2 #7 Пошливы 16.02.2017 22:06
Черкащанину: я сейчас разплачусь. Чё ж они такие толстые нещасные бедные попы? И кто их туда гнал? Шли бы в учителя, или в политики...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #6 Я черкащанин 16.02.2017 15:11
Цитую Щоб не було розколу:
Цитую О Да:
Скоро канонізують

...Люди жертвують для того щоб церква допомогала нужденним. Яка плата за похорони? коли в людей горе? Ладно хрестини або вінчяння там всі веселі та здорові. потрібно міняти підходи. А тому багато людей іде в штунди.

Ви дуже гарно все розсудили. А де священику брати гроші на церкву (в тому числі на дороге опалення) і на те, щоб прогодувати свою (як правило, багатодітну) родину? Ви бачили, скільки людей у селі ходять до церкви? Навіть у неділю це 10-15 бабусь, які жертвують по 1-2 гривні. Таким чином, за недільну службу священик "заробляє" максимум 30 гривень. Хрестини і вінчання - вряди-годи. Воно, звісно, умнічати про безкоштовну працю на похоронах легко і красиво. А ви попробуйте прожити за згадані "пожертви"... Натомість, цвинтарі гроші беруть, поховальні агентства беруть, і ніхто їм цим не дорікає.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-6 #5 Путін 15.02.2017 22:59
Наш человек! Хахол!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+7 #4 Щоб не було розколу 15.02.2017 22:09
Цитую О Да:
Скоро канонізують

Щоб не було розколу потрібно жити та працювати для блага Своєї країни, заради своїх людей. Де ви бачили щоб РПЦ- МП підтримувало простий нарід. Люди жертвують для того щоб церква допомогала нужденним. Яка плата за похорони? коли в людей горе? Ладно хрестини або вінчяння там всі веселі та здорові. потрібно міняти підходи. А тому багато людей іде в штунди.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #3 Народ-носій канонізації 15.02.2017 22:02
Цитую О Да:
Скоро канонізують

Джерелом канонізації Є народ!!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #2 Олександр 15.02.2017 20:32
Вельбівець буде прирівняний до лику святих ))) ... Та він за гараж батьківщину продасть)))
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #1 О Да 15.02.2017 17:41
Скоро канонізують
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100