реклама

реклама

Упродовж минулого року до бюджету надійшло майже 702 тис. грн. транспортного податку. Майже половину зазначеної суми – 350,4 тис. грн. сплатили приватні особи – власники дорогих легкових автомобілів. Решту суми сплатили черкаські суб’єкти господарювання, на балансі яких знаходяться елітні автомобілі. З початку цього року власниками елітних авто вже сплачено 52,1 тис. грн. податку.

632225

Цьогоріч ставка транспортного податку залишилась незмінною – 25000 грн. на рік. Платниками транспортного податку є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які мають власні легкові автомобілі, з року випуску яких минуло не більше п'яти років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного року. Тобто, об’єктом оподаткування у 2017 році є легкові автомобілі середньоринкова вартість яких становить понад 1 200 000 гривень, тоді як у 2016 році оподатковувались автомобілі, середньоринкова вартість яких становила понад 1033500 гривень. Зазначимо, що минулого року, оподаткуванню підлягали автомобілі із вартістю понад 750 мінімальних зарплат. У зв’язку із зростанням мінімальної заробітної плати у поточному році, законодавці зменшили поріг вартості оподатковуваних авто.

Щодо обрахунку середньоринкової вартості автівок, то наразі Міністерством економічного розвитку і торгівлі України, яке є відповідальним за  визначення середньоринкової вартості автівок, братимуться до уваги: марка авто, його модель, рік випуску, об'єм циліндрів двигуна та тип пального. Тип коробки переключення передач та пробіг легкового автомобіля, які фігурували у попередніх параметрах, відтепер не враховуватимуться.

Віднині перелік легкових автомобілів, які є об’єктом для нарахування транспортного податку має щорічно розміщуватися на офіційному веб-сайті Міністерства економічного розвитку і торгівлі України у термін до 1 лютого звітного року.

Нагадуємо, юридичні особи - власники автівок до 20 лютого п.р. мають подати до податкової інспекції за місцем реєстрації об’єкта оподаткування декларацію, з розбивкою річної суми рівними частками поквартально. Транспортний податок сплачується, як і раніше, за місцем реєстрації об’єктів оподаткування:

а) фізичними особами - протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення;

б) юридичними особами - авансовими внесками щокварталу до 30 числа місяця, що наступає за звітним кварталом.

Державна податкова інспекція у м. Черкасах

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100