реклама

реклама

За минулі з часів Майдану три роки жоден правоохоронець не поніс покарання за злочини, вчинені проти репортерів періоду Революції Гідності. Такими висновками на підставі моніторингу правопорушень, скоєних в листопаді 2013 - лютому 2014 років поділилися сьогодні в Національній спілці журналістів України.

jouKyiv

«У журналістів зокрема, і у суспільства в цілому були надії на справедливе покарання винних у насильстві над представниками ЗМІ, які працювали на Євромайдані. Але після трьох років, які минули з тих подій, ми говоримо про повне розчарування за результатами слідства у цих справах", - констатував виконуючий обов'язки голови НСЖУ Сергій Томіленко.

Як зауважив Сергій Томіленко, за зведеними даними моніторингу, який проводить Спілка, протягом листопада 2013 – лютого 2014 року 271 вітчизняний та іноземний журналіст був побитий, було зафіксовано 9 арештів та затримань працівників ЗМІ, 14 нападів на редакції медіа, 31 випадок погроз працівникам ЗМІ фізичною розправою.

Крім того, у лютому 2014 року у Києві загинули двоє журналістів. Від рук «тітушок» помер журналіст газети «Вести» В’ячеслав Веремій, а на Майдані – студент і журналіст Ігор Костенко. Справу Вʼячеслава Веремія не можуть довести до кінця ось уже три роки. Підозрюваного у причетності до вбивства суд системно звільняє з-під варти.

Фотокор із Черкас Ігор Єфімов, якого в часи майдану побили силовики в Черкасах, розповідає: у його справі було встановлено нібито єдиного підозрюваного, але й того суд виправдав. Нині за підтримки НСЖУ та залучених юристів Ігор подав апеляцію і переконаний: потрібно боротися до кінця.

2infographic lutuy

Нещодавно колеги в Черкасах провели акцію на підтримку Ігоря Єфімова, вимагаючи в керівників правоохоронних відомств покарати причетних до його побиття.

«Ми направили міністру внутрішніх справ Арсену Авакову запит, що стосується того, чи проходять зазначені в списку причетних до побиття Ігоря Єфімова, співробітники ОВС службу в обновленій  поліції в даний час. Ми не вимагаємо від міністра того, щоб ці встановлені правопорушники так само як журналісти на Євромайдані "вмилися власною кров'ю". Ми вимагаємо, щоб таких працівників не було в новій поліції», – зазначив Сергій Томіленко.

Правозахисниця, координатор «Медійної ініціативи за права людини» Марія Томак, яка стежить за розслідуваннями, зауважила, що не останню роль можуть відіграти активність і солідарність колег.

У той же час, як підсумував перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко, постраждалі журналісти часто не можуть домогтися справедливості ще й тому, що їм бракує юридичної підтримки. Зараз у партнерстві з Міжнародною федерацією журналістів НСЖУ намагається допомогти колегам і громадським резонансом, і правовими консультаціями

Служба інформацii НСЖУ

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
-1 #1 олег 16.02.2017 20:32
Корупційна влада Порошенко, Авакова є продовженням злочинної влади Януковича, тому і надалі вбивають та б'ють журналістів...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100