реклама

реклама

21 лютого директорка Amnesty Internationa Ukraine Оксана Покальчук в рамках тренінгу Школи сучасної журналістики провела для черкаських медійників семінар про права та свободи людини і громадянина.

Оксана Покальчук

Покальчук почала тренінг із питання: «що таке права людини?». Це викликало дискусію щодо того, які із прав людини є вродженими, а які ― набутими, і яка взагалі природа цих прав.

Щоб прояснити ситуацію, Оксана Покальчук представила аудиторії відео про історію прав людини.

― Коли прийшла Друга світова війна, коли люди побачили, до чого може дійти жорстокість, вони зрозуміли, що потрібно чітко окреслити права людини, ― пояснила Оксана Покальчук.

Вона поставила у приклад Елеонору Рузвельт ― жінку, яка спонукала світ створити міжнародні документи щодо прав людини. Декларацію прав людини підписали навіть ісламські країни.Це єдиний документ в історії людства, з яким погодився увесь світ.

Однак лекторка додає, що це ще не досягнений ідеал:

― Держави визнають право на життя ― і не відміняють смертну кару. Вони визнають право на свободу від тортур ― і продовжують катувати.

У організації, яку вона очолює, є курс базових знань про права людини. Нові порції інформації про них можна отримувати на свою електронну пошту. Покальчук сказала, що на це її надихнула ситуація з обізнаністю українців:

― Про що можна говорити, коли навіть не всі нардепи знають основи прав людини? Тому ми й створили курс, який дуже доступно пояснює це. Працювали над ним, мабуть, майже рік.

Покальчук ознайомила учасників тренінгу з особливостями роботи Офісу Уповноваженої Верховної Ради з питань прав людини. Паралельно з цим зачепила і тему фемінітивів (жіночих закінчень) в українській мові.

― Поширене помилкове враження, що фемінітиви нетипові для української мови. Однак ми постійно їх використовуємо ― «вчителька», «вчена», «юристка». Чому тоді виникає здивування, коли чуємо «експертка» або «президентка»? ― додала Покальчук.

Вона порадила прочитати книгу «Гендер для медій» Марії Маєрчик, у якій розповідається про всі актуальні аспекти журналістики, чутливої до гендеру і прав людини.

Остання частина семінару директорки Amnesty International Ukraine розповідала про сприйняття суспільством ЛГБТ-спільноти та загалом про права людини і громадянина у цьому контексті.

Наприкінці насиченого заняття Оксана Покальчук наголосила, що сьогоднішній дискурс України щодо цих питань дуже змінився, і в його центрі тепер все більше знаходиться повага до людської гідності.

Довідка: Тренінг «Права та свободи людини і громадянина» проходить у рамках спільного із Freedom House Україна проекту, спрямованого на розвиток регіональної журналістики. Друга частина тренінгу продовжується 22 лютого. Спікером виступить правозахисниця, журналістка і громадська діячка Ірина Славінська.

Прес-служба Інституту аналітики та адвокації

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+2 #2 Реаліст Комаров 23.02.2017 10:11
про права людини в цій країні поки що говорити зарано.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #1 Цікаво 23.02.2017 09:44
Нардепи ніколи не зрозуміють. Вони мають привілейоване становище недоторканості. Тому для них це не актуально. Доки не скасують депутатську недоторканість, більшості депутатів будуть байдужі права людини. Краще читайте такі курси для самих людей - в організаціях, інститутах. А починати треба зі школи.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100