реклама

реклама

У Черкасах військовослужбовців позбавили можливості отримувати духовну опіку. Вперше з часів періоду радянських гонінь храм при військовій частині вирішили закрити, а не побудувати. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Церква Іоанна Воїна на території військової частини

Церква Іоанна Воїна на території військової частини

Свою стурбованість таким ініціативам адміністративного апарату при Міністерстві оборони висловили відразу ж у Душпастирській раді при Міноборони.

– Представники різних конфесій підтримали нас і висловили свою стурбованість тим фактом, що в період введення капеланства в Україні у військових частинах почали закривати храми, – зазначив заступник голови Синодального відділу по взаємодії зі Збройними Силами та іншими військовими формуваннями України архімандрит Лука (Винарчук). – Це що ж виходить, однією рукою ми будуємо, а іншою руйнуємо? При тому, руйнуємо те, що було багатьма роками напрацьовано. Адже храм обладнати у військовій частині – це робота не одного дня. Якщо священик вже багато років там служить, це означає, що у нього є авторитет серед військовослужбовців, йому довіряють.

На початку лютого 2017 року громада храму мученика Іоанна Воїна, що розташований у військовій частині Черкас, отримала лист від Квартирно-експлуатаційного відділу при Міністерстві оборони, в якому повідомлялося, що дане управління в односторонньому порядку розриває договір оренди й вимагає протягом 30 днів звільнити приміщення. У листі вказали, що «у зв’язку з настанням особливого періоду в Україні» приміщення необхідно «для використання за призначенням».

Як розповів настоятель протоієрей Олександр Смик (сам – колишній офіцер, – ред.), храм діяв на території військової частини десять років в спеціально переобладнаному руками самих солдатів приміщенні казарми, яке у свій час призначалося для знесення.

о. Олександр Смик

о. Олександр Смик

– Ініціатором створення храму при частині став колишній командир полковник Валерій Седлецький, – розповів отець Олександр. – Спочатку він мене запрошував для духовних бесід з солдатами. Одного разу полковник попросив відслужити молебень і окропити їдальню. Через пару місяців він підходить і каже: “Ви знаєте, батюшка, а я побачив, що тільки у вас благодать”. Його вразило те, що після освячення, вода в акваріумі, який стояв у їдальні, залишалася чистою увесь цей час. “До мене приходили священики різних конфесій, пропонували свої послуги, але я нічого не відчув і не побачив в них”. Так він почав приходити до віри сам, потім поїхав у Почаїв і незабаром вирішив обладнати в частині храм. Він розповів мені, що йому з’явилася Богородиця і сказала побудувати Їй храм. “У мене є одна казарма, яку потрібно списувати й зносити, але я хочу обладнати в ній приміщення під церкву, допоможете?”. Так, після отримання благословення у владики Софронія, зусилями полковника, офіцерів, солдатів і вірян буквально за пару місяців був створений храм в ім’я мученика Іоанна воїна. То був період, коли вся частина ходила на богослужіння, в хорі співали самі солдати.

З часом ситуація трохи змінилася. Все залежить від командира, вважає отець Олександр. Теперішній командир частини не особливо релігійний, але ніяких конфліктом з ним не було, а навпаки: «Все було настільки добре, командир з задоволенням приймав освячення техніки, благословення для солдатів. І Господь беріг усіх».

На думку настоятеля, вказівка про закриття храму прийшла від вищого керівництва, можливо під тиском інших конфесій, які зараз, як і багато років тому, намагаються «нав’язати свої релігійні послуги». Своє хвилювання з приводу цього факту священик не приховує:

Полковник Валерій Седлецький

Полковник Валерій Седлецький

– Річ у тім, що, займаючись політикою, люди часто не думають про тих, кого вони позбавляють допомоги Божої. Ви, знаєте, багато хлопці перед вирушенням в АТО приходили за благословенням – вони всі як один повернулися. Нещодавно командир однієї роти прийшов і каже: “батюшка, я щоразу привозив з собою «двохсотих», а зараз, спасибі Вашим молитвам, жодної людини не втратив — всі живі, здорові”. Це радісно. Вони це все бачать, але тільки чи бачать це інші, чи хочуть бачити?

У Військовому відділі підкреслюють, що це вже не перша спроба позбавити УПЦ можливості опікуватися українськими військовослужбовцями.

Днями відбулася зустріч Міністра оборони України Степана Полторака з головою Синодального відділу Української Православної Церкви по взаємодії зі Збройними Силами та іншими військовими формуваннями України митрополитом Білоцерківським і Богуславським Августином.

В ході розмови Міністр оборони наголосив на неприпустимості розпалювання міжконфесійної ворожнечі у військовому середовищі, а також на тому, що військовослужбовці мають право на духовний супровід у війську і ходити до тієї Церкви, до якої належать. За наведеними фактами, були дані відповідні доручення для всебічного вивчення і прийняття обґрунтованих рішень.

Митрополит Августин подякував Міністру оборони України за його державницьку позицію у цьому питанні та запевнив, що військові священики УПЦ і надалі будуть самовіддано служити на користь Святої Церкви, українського народу та його війська.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+2 #5 Пошливы 26.02.2017 00:17
Ну какая церковь московская. Это же филиал ФСБ. Церкви в России нет от Петра. Там командует синод подконтрольный царю, генсеку или просто путлеру.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #4 Віруючий 25.02.2017 12:19
Я раджу тому полковнику почитати Святе Писання - Біблію, а не вірити попам у їхні казочки.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+9 #3 Регіональна Тальнівщина 25.02.2017 11:54
Філіал ФСБ МП при військовій частині - ось основна причина неспроможності армії протистояти агресору
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #2 Микола 25.02.2017 11:52
Так ви не водіть нас за носа. Це московський патріархат так? Той що проти України?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #1 правда 25.02.2017 11:51
Так, то воно- так, АЛЕ, трошечки- не так. Щойно приїхав від Хлопців. Тиждень каталися, капелана- не бачив.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100