реклама

реклама

Дивлячись сьогодні у вікно, дістаючись до роботи та у справах, важко не помітити глибокі калюжі, перезволожений грунт, а в західних районах області – ще й до 15 см снігу. Все це створює величезні незручності для пересічного громадянина, але не для аграрія.

Адже ще не встигла забутися затяжна літньо-осіння посуха, яку зупинили на Черкащині лише жовтневі дощі.

За таких складних умов тривала посівна кампанія під урожай 2017 року, - пригадує начальник Черкаського обласного гідрометцентру Віталій Постригань.

d39b93414e6c65ac6a1945c39501b4b2

Внаслідок цього озимі увійшли в зиму в недорозвиненому стані, що викликало занепокоєння. Проте, зимовий характер погоди вже позаду. Стан посівів на сьогодні не викликає занепокоєння. Адже умов для масштабних втрат посівів нинішньої зими не було. За попередніми розрахунками, до пересіву очікується до 10% площ з озимими, що в рамках природного фону. А накопиченої за зиму вологи буде достатньо для формування доброго врожаю озимих та посіву ярових, - підсумував пан Постригань.

Проте, збереження потенціалу майбутнього врожаю озимини у великій  мірі буде залежати від проведення її підживлення по мерзлоталому ґрунту та обробки проти хвороб та шкідників. Також слід приділяти велику увагу агротехнічним заходам спрямованим на закриття i збереження ґрунтової вологи, здійснити сівбу ранніх ярових i зернобобових культур у стислі строки – протягом 10 днів після достигання грунту (за попередніми розрахунками – це друга половина березня), не затримувати сівбу пізніх.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100