реклама
Sucurity Police

реклама

Стан справ у сфері навколишнього природного середовища області обговорили під час круглого столу, що відбувся в Черкаському державному технологічному університеті.

Основні напрямки розвитку області, зокрема й екологічному напрямку, виходячи з пріоритетності національних і регіональних інтересів, передбачені «Стратегією регіонального розвитку Черкаської області на період до 2020 року» та планом її реалізації на 2015 – 2017 роки. Нагадаємо, вони були розроблені в результаті співпраці облдержадміністрації, науковців області та громадських організацій екологічного спрямування. Активну участь у цій роботі взяла Черкаська обласна організація Всеукраїнська екологічна ліга.

– Програмою економічного і соціального розвитку Черкаської області на 2017 рік передбачені пріоритетні цілі, – зазначив на початку засідання перший заступник голови ОДА Віталій Коваль, – зокрема, розвиток природно-заповідного фонду, очищення території області від відходів пестицидів, вирішення питання поводження з твердими побутовими відходами в області та зменшення рівня забруднення і поліпшення стану водних об’єктів, атмосферного повітря. У межах них плануємо створення нових, розширення меж існуючих об’єктів природно-заповідного фонду, вилучення, утилізацію відходів пестицидів спеціалізованими підприємствами, реконструкцію полігонів твердих побутових відходів, існуючих очисних споруд для очищення стічних вод та каналізаційних систем.

Віталій Володимирович також наголосив на тому, що в області вперше розроблено та затверджено торік у червні обласну програму охорони навколишнього природного середовища на 2016 – 2020 роки. Окрім цього, Черкаська область одна з перших створила за ініціативи обласного благодійного фонду «Еко-Центр» «Програму регулювання чисельності безпритульних тварин гуманними методами у Черкаській області на 2016 – 2020 роки». І позитивно, що передбачені програмою заходи вже реалізують в кількох районах.

– З метою забезпечення ефективного та прозорого використання природоохоронних коштів обласного бюджету, для вирішення екологічних проблем ми утворили комісію облдержадміністрації з оцінки та конкурсного відбору природоохоронних проектів та заходів, – сказала начальник управління екології та природних ресурсів ОДА Олена Звягінцева. – До складу неї увійшли представники структурних підрозділів облдержадміністрації, депутати обласної ради, представники громадськості.

Олена Миколаївнв також додала, що в 2016 році на виконання природоохоронних заходів за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів загалом використано 103 млн грн.

Під час засідання спільно з науковцями та представниками громадських організацій відшукували шляхи вирішення ряду проблемних питань. Обговорили сферу охорони водних ресурсів області, атмосферного повітря, поводження з відходами, з невідомими, непридатними та забороненими до використання хімічними засобами захисту рослин та ін. Порушили і тему боротьби з браконьєрством, відтворення водних біоресурсів, екологізацію туристичної діяльності. У результаті напрацювали  пропозиції для подальшої спільної з владою діяльності щодо реалізації державної екологічної політики в області, застосування сучасних підходів до екологічного врядування.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100