реклама

реклама

Остаточного рішення за позовом чорнобаївських депутатів до районної газети «Світлий шлях» на сьогоднішньому судовому засіданні ухвалено не було. Розгляд продовжиться у понеділок.

Суд1

Нагадаємо, після висловлення недовіри Чорнобаївською районною радою своєму голові Григорію Зінченку третина депутатів заявила, що це було зроблено з порушенням законодавства і регламенту ради. Вони вимагали скликання позачергової сесії, але нове керівництво і апарат відмовилися це зробити. Тоді депутати, скориставшись нормою регламенту, вирішили скликати сесію самі й подали оголошення в районну комунальну газету «Світлий шлях». Але газета замість оголошення надрукувала статтю, яка, крім інформації про позачергову сесію, містила коментарі. Скликати сесію не вдалося, і депутати тепер судяться з виданням.

Позов подав один із трьох депутатів, які принесли оголошення в редакцію, Володимир Довгань. Він вимагав визнати бездіяльність редакції на чолі з її керівником Людмилою Ляпкало протиправною, а також – зобов’язати видання надрукувати оголошення і сплатити судові витрати.

Відповідач (редакція «Світлого шляху») позивні вимоги не визнав. Він твердить, що діє на підставі статуту та угоди з радою. Остання передбачає, що в кожному номері для висвітлення діяльності органів місцевого самоврядування може бути виділено лише певне місце, а у випуску, в який подав своє оголошення позивач, таке місце було вже вичерпане. Тому інформацію з оголошення було оприлюднено в редакційній статті, з коментарем.

Крім того, газета повідомила, що вже надрукувала інше оголошення – про те, що чергова сесія відбудеться 31 березня, тож позивач зможе розглянути на ній питання, які його цікавлять.

Відповідач попросив розглянути справу в суді без участі свого представника. Таким чином, на судовому засіданні були присутні тільки представники позивача і вільні слухачі.

Позивач Володимир Довгань заявив, що, не надрукувавши його оголошення, редакція газети порушила його права як депутата і громадянина. Він зазначив, що, подаючи оголошення, він та його колеги-депутати Валентина Гонтар та Василь Дмитренко заявили, що готові оплатити друк оголошення, але головний редактор Людмила Ляпкало завірила, що в цьому потреби немає. Тому заперечення редакції про те, що оплачене місце для висвітлення діяльності райради було вичерпане, не має під собою підстави. Депутати Гонтар та Дмитренко, виступивши на суді як свідки, також заявили, що готові були оплатити друк оголошення.

Вони також зазначили, що Людмила Ляпкало заявила, що має узгодити публікацію у райраді. Таким чином, вони разом із позивачем припускають, що з боку керівництва району на редактора чиниться тиск.

– Заперечення відповідача сповнені казуїстики, – зазначив на суді представник позивача Петро Душейко. – Пишуть, що бракувало друкованої площі, але її вистачило для статті з коментарем газети... Пишуть, що кожна публікація від імені районної ради повинна мати резолюцію відповідної посадової особи, але цей спір і виник саме через те, що посадові особи відмовилися скликати сесію на вимогу депутатів!.. А між тим, відповідач забуває, що районна рада – це насправді не апарат, а депутати!

Погодившись із тим, що питання, які вони порушують, депутати зможуть винести на чергову сесію 31 березня, позивач зняв другу вимогу (про друк оголошення про позачергову сесію). Таким чином, він тепер вимагає тільки визнати бездіяльність відповідача протиправною, а також сплатити судові витрати.

Як зазначив суддя Володимир Чубай, таким чином зміст позовних вимог скорочується, а отже змінюється, і відповідач має бути поінформований про це. Саме з цією метою продовження слухань і перенесли на понеділок. 6 березня засідання має початися з дебатів сторін.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100