реклама
Sucurity Police

реклама

Презентація першої документальної книги про відому постать, громадського та політичного діяча, журналіста В’ячеслава Чорновола відбулася 23 листопада у центральній міській бібліотеці імені Лесі Українки. Це чи найглибша праця для тих, хто є справжнім патріотом.

IMG_6098

 Монографія «В’ячеслав ЧОРНОВІЛ: Нарис портрета політика» написана молодим київським істориком Василем Деревінським. Знаковість виходу книги полягає в тому, що це перша ґрунтовна наукова публікація, що дозволяє осмислити діяльність політика, оцінити зміст і характер українського національного руху, сформувати цінності сучасного суспільства.

IMG_6110

– Упродовж семи років збирав матеріали, починаючи від архівних джерел (обласні бібліотеки Черкас, Львова, Києва), розвідок органів влади, СБУ до спогадів сучасників та друзів. Працював тут на Черкащині, відвідував батьківщину Чорновола село Вільхівець. Я хотів познайомити українців із дійсно знаковою постаттю для України. Хотів показати В’ячеслава Максимовича як людину, що багато зробила, була на гребені боротьби. У книзі можна знайти інформацію про створення «Українського вісника», роки ув’язнення «зеківського генерала», життя після повернення з неволі, організацію Гельсінської спілки... Чорновіл той відчайдух, який у пацифікованому Львові дозволяв собі ходити з величезною книгою «Історією Січових стрільців», – розповідає про твоє творіння Василь Деревінський.

IMG_6099

До створення книги доєдналася і рідна сестра пана Чорновола. Валентина Максимівна. Саме вона надала авторові документальні джерела.

– Не сиділа з паном Василем по бібліотеках, але таки рилися в архівах разом. Трохи бачила, як він вихоплював ці матеріали у мене. Він цікавиться Чорноволом, працював дуже детально. Я фактично дала всі архівні матеріали, що у нас були. Ця книга дуже змістовна, бо написана на основі документів, а не спогадів, що так люблять змальовувати письменники. […] Чорновіл – це ціле явище в історії України, її незалежності. Ми не маємо права забувати.

IMG_6144

У книзі подано також цікаві факти про літературознавчу та наукову діяльність Чорновола та «видно», як зауважив доктор історичних наук, професора Черкаського національного університету ім. Б. Хмельницького Юрій Присяжнюк, радянську добу.

IMG_6128

Книжку присвячено 75-річчю з дня народження видатного діяча. Саме до цієї дати міський голова Черкас Сергій Одарич, за сприяння якого і відбувалася презентація праці, пообіцяв завершити процес перейменування вул. Енгельса на вул. Чорновола та допомогти з оформленням музею-садиби у с. Вільхівець.

реклама

Коментарі  

 
+1 #2 Мирослав 26.12.2011 11:54
Щось не видно опозиції на цих зборах...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #1 Українець 24.11.2011 17:54
Одарич вулицю Чорновола вже другу каденцію називає...фарбований лис
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100