реклама

реклама

Особливостями цьогорічної весни на Черкащині є ранній початок та оманливий,  мінливий характер. Так, незважаючи на значну температурну аномалію (на 4-8° вище норми), що зберігається вже три  декади поспіль, тепло ненадійне.

na-starti-posivna_1

Проте, такі погодні умови є цілком задовільними для ранньовесняної вегетації посівів. Оптимальні вологозапаси в грунті та відсутність стресових температур сприяють повільним ростовим процесам та доброму розвитку кореневої системи у озимих культур. За спостереженнями агрометеорологів області, на посівах озимої пшениці, що відновила вегетацію на початку березня у фазі «сходи», на сьогодні скрізь відмічається 3-й листок, почала формуватись коренева система та місцями розпочалось «кущіння».

Цілком задовільні умови підтвердили і результати весняного обстеження озимих посівів. Густота посівів добра. На більшості площ загиблі рослини відсутні. Лише місцями, де тривалий час залягала льодова кірка, площа загиблих не перевищує 5 %, що в межах природного фону. Про це повідомив начальник Черкаського обласного центру з гідрометеорології Віталій Постригань.

Проте, повільне наростання тепла та поодинокі опади стримують підсихання грунту та початок весняної сівби. Так, на більшості площ верхній шар грунту ще сильно зволожений,  середня температура грунту на глибині 10 см становить +4+6°.

«За прогнозом, надходження більш активного тепла в період 22-24 березня дозволить вибірково господарствам області приступити до сівби ранніх ярих культур.  Проте, вже з 25 березня очікується чергова хвиля холоду зі зниженням температури до невеликих морозів і випаданням дощу навіть  з мокрим снігу», - сказав він.

Така погода у березні не лякає культури, що зимують та які весною висівають найпершими, адже вони цілком комфортно почувають себе у непрогрітому грунті та вважаються стійкими до заморозків. Це пшениця яра, овес, ячмінь, чечевиця, горох та з городніх - селера, морква, редис, петрушка, пастернак, цибуля-чорнушка.

Тому не слід зволікати з посівною. Адже недарма говорить народна мудрість «Зійшов у березні сніжок - берися за плужок»

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100