реклама

реклама

Міська влада в останні роки стала менше уваги звертати на проблеми національних громад Черкас. Про це вони заявили сьогодні під час круглого столу в міськраді. У відповідь міський голова Анатолій Бондаренко визнав, що проблема є, і пообіцяв допущені помилки виправити.

Аудиторiя

Захід, покликаний привернути увагу до необхідності протидіяти антисемітизму, ксенофобії, міжнаціональній та релігійній ворожнечі в Черкасах, було зібрано на прохання єврейської громади міста. Як засвідчили виступи представників цієї національної групи Дмитра Співаковського і Давида Летічевського, на стінах та парканах міста періодично з’являються написи та малюнки, спрямовані проти євреїв та інших національностей. Присутнім було продемонстровано фотографії деяких таких написів.

Бондаренко

Єврейська громада інформує про це місцеву владу, але та в останні роки самоусунулася від розв’язання проблеми, і представникам громади доводиться прибирати ці написи власними силами.

– Якщо 4-5 років тому можна було зателефонувати в облдержадміністрацію, в СБУ – і ці написи зникали, то нещодавно на спуску Богдана Хмельницького антисемітський напис залишався близько двох місяців, – сказав керівник Черкаської міської об’єднаної єврейської громади Давид Летічевський. – Ми хотіли б, щоб нам повідомили, як діяти в таких випадках. Куди повідомляти, щоб ці написи принаймні видалили, оскільки ми розуміємо, що знайти винних, враховуючи відсутність для цього великого бажання, неможливо?

Директор Черкаського обласного благодійного єврейського фонду «Турбота поколінь» Дмитро Співаковський наголосив, що представники всіх національних меншин, хоч і мають батьківщину предків, проте живуть в Україні і однаково на неї працюють.

Евреи

– Я хочу звернутися до нинішніх керівників міста: пам’ятайте, що в Черкасах живуть не тільки українці, а й українські вірмени, українські азербайджанці, українські німці, українські євреї, українські поляки, українські чеченці... Ми всі маємо не тільки українські, а й свої свята, свою культуру, свою релігію. Поверніться до нас обличчям! – закликав Дмитро Співаковський.

Керівник польської громади Геннадій Ліневич зазначив, що в Черкасах, на відміну від багатьох інших обласних центрів, національні меншини не мають приміщення для зборів і культурного розвитку. Фестивалі, на яких вони могли б представити свої традиції, давно не проводяться.

Линевич

Представники єврейської і польської громад також попросили повернути в склад виконавчих структур міської ради відділ зв’язків із національними та релігійними громадами або хоча б призначити фахівця, який відповідав би за ці питання.

Усі учасники зустрічі зазначали, що прояви ксенофобії в Черкасах не мають системного характеру й викликані передусім браком внутрішньої культури та культури спілкування у деяких жителів міста. Так, священик УПЦ Київського патріархату Віталій Клим зазначив, що служителі культу, неукраїнці й українці, часто стають об’єктами образ і насмішок. Під час церковних проповідей вони навчають свою паству толерантному ставленню до всіх національностей, але цього замало – потрібна також дієва позиція влади.

о. Виталий

Як зазначила директор департаменту організаційного забезпечення Черкаської міськради Лілія Маліщук, справді, міська рада в 2011 році скасувала відділ, який відповідав за роботу з національними та релігійними громадами. Було визначено, що про ксенофобські написи на парканах можна повідомляти за телефоном оперативної служби міськради 15-15. Але практика показує, що цього недостатньо. Лілія Миколаївна запропонувала провести з цих питань нараду із залученням керівників навчальних, комунальних закладів та правоохоронних структур, щоб визначити, як можна виправити ситуацію.

Підсумовуючи результати зібрання, міський голова Анатолій Бондаренко зазначив, що зауваження, які прозвучали, міська влада приймає.

– Як демократична влада, ми визнаємо помилки й за короткий термін їх виправимо, – пообіцяв Анатолій Васильович. – Міська влада є вашим партнером – ми працюємо для всіх жителів міста, незалежно від їхньої національності.

Бондаренко2

реклама

Коментарі  

 
+2 #13 СОЛДАТ 23.03.2017 19:27
Цитую Коррренной:
Я бы на месте главы еврейской общины дерзче с понаехавшими колхозниками говорил. Всё таки это наш город, а не их

Ты бы на месте главы еврейской общины сначала сделал-бы себе обрезание и начал разговаривать на украинском языке.Ваш город - это Зажопинск в РФ а здесь ты пока гость.Усек Коррренной ватан? :lol: :lol: :lol:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #12 Ех, Тоха!.. 23.03.2017 17:31
Толя, а як вони узнали? Почерк видав, чи ти на зустріч прийшов, не відмивши руки від фарби?! ;-)
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #11 [email protected] 23.03.2017 13:40
Не розумію, до чого тут Бондаренко до антисемітських написів? Якась маячня. Якщо євреїв непокоять якісь написи на парканах, нехай візьмуть фарбу і замалюють. А взагалі у нас місто привітне до різних національностей .
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+11 #10 Ruslan 23.03.2017 10:26
Антисемитизм-у бинусова юность отбирают
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #9 Бонларенко 23.03.2017 09:30
Панове, то я ж гасПІДАРник, я не.. як його... я не спец по нац.меншинам... що ви до мене пристали? То мене підвели підлеглі....
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #8 не до тих 23.03.2017 09:21
Колись один слідчий в Черкасах на питання, чому прес-служба поліції передчасно поширила в ЗМІ (в т.ч. "ПРОЧЕРК") не перевірену інформацію ,відповів: "А ви вірите всьому ,що написано на заборі?"
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-6 #7 Коррренной 23.03.2017 01:03
Я бы на месте главы еврейской общины дерзче с понаехавшими колхозниками говорил. Всё таки это наш город, а не их
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+13 #6 Черкас 22.03.2017 22:10
Я щось не дуже розумію: якщо все, що хотів глава общини - це щоб прибрали образливий напис, а сам ходив мимо нього два місяці (!) і не прибирав - то що він хоче від інших?!!
Так званий "мер" Бондаренко - практично порожнє місце у своєму кріслі, але якщо він такий - то невже всі інші в місті повинні бути схожими на нього?!
Якщо Давиду Летичевському шкода 50 гривень на баночку фарби, щоб замалювать напис - хай звертається до мене, я йому їх дам. Але після цього посилатиму його **** всюди, де зустрічатиму! Вибач, Давиде, що так різко - але це справді схоже на маразм - ставати схожим на Бондаренка. Вимагай від нього роботи, але як не виконує - купує фарбу сам, замальовуй, а йому принось чек до сплати. Так роблять у США, наприклад.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
 
 
-5 #4 Каврай 22.03.2017 21:31
Ось дороги зроблять і вирішать ім питання.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100