реклама

реклама

28 березня для представників обласної та районних рад в рамках проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» проведено одноденну фахову майстерню на тему: «Особливості формування територіальних громад області в умовах децентралізації». У роботі фахової майстерні також взяв участь голова обласної ради Олександр Вельбівець.

Як повідомив на початку роботи координатор проекту Олександр Даниленко, заняття передбачає дві лекції та дискусії із запропонованої тематики, запитання і відповіді.

Звертаючись до присутніх голова обласної ради зазначив, що перший досвід створення і роботи об’єднаних територіальних громад на Черкащині, незважаючи на певні упущення і недоліки, має позитивний результат.

3

– Але потрібно врахувати, що об’єднання заради об’єднання ні до чого не призводить. Бо, найперше, в основі об’єднання будь-яких громад має бути економічна складова. Не особисте бачення сільського голови, не особисте бачення керівника товариства чи місцевого фермера, народного депутата України або авторитетного громадського активіста, а економічне підґрунтя, тоді об’єднання і подальший розвиток ОТГ принесе людям те, чого вони очікують від реформ, – підкреслив голова обласної ради та додав, що треба «не себе бачити в реформі, а людей, для яких проводяться реформи, суспільство в цілому, яке прагне змін».

«Ми часто шукаємо винних і на місцях, і в Уряді, але не бачимо свою роль: що ми як посадовці робимо або, навпаки, не робимо, щоб реформи були успішні», – наголосив Олександр Вельбівець. За його словами, в ході вивчення перспектив створення ОТГ в області більшість органів місцевого самоврядування вважають, що вони є самодостатніми і не бажають ніяких змін: «Тоді варто нагадати таким керівникам, чого люди вийшли на Майдан, за що вони борються сьогодні на сході України».

– Насправді, бюджетна децентралізація дозволила отримати місцевим бюджетам доходів у два, три рази більше, ніж раніше. Це добре. Але якщо є ресурс, то зросте й відповідне навантаження. Тобто, утримання шкіл, дитсадків, інших соціальних об’єктів буде справою органів місцевого самоврядування... Вже сьогодні ті територіальні громади, що не зволікали з об’єднанням, отримують допомогу держави на різні проекти, зокрема, Державного фонду регіонального розвитку, який для вирішення місцевих проблем надає пріоритетну перевагу ОТГ. Інші, що і нині перебувають в очікуванні, сподіваються, що це за них зробить хтось інший, прийде «месія» і настане процвітання. В історії України таке вже було, але далі обіцянок, як ми знаємо, справи не пішли, – зазначив голова обласної ради.

Олександр Вельбівець зупинився й на низці інших проблем, які, можливо, для декого є також певною пересторогою до об’єднання, наприклад, сфера майнового врегулювання, визначення розподілу повноважень та механізму їх передачі тощо.

Далі, як і передбачалося програмою, присутні ознайомились із досвідом децентралізації, станом та перспективами об’єднання громад в Київській області, а в ході другої частини фахової майстерні розглянули питання нормативно-правового забезпечення реформи органів місцевого самоврядування та децентралізації.

Лекції з обох питань прочитав заступник начальника управління регіональної політики та адміністративної реформи, завідуючий відділом аналізу розвитку територій департаменту забезпечення взаємодії з Верховною Радою України та регіонами Ярослав Бережницький. Свій виступ він супроводжував демонстрацією слайдів на зазначену тематику.

На завершення занять фахової майстерні відбувся обмін думками, слухачі отримали відповіді на практичні запитання, з якими стикаються у ході реалізації  реформи на місцях.

відділ патронатної служби виконавчого апарату Черкаської обласної ради

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100