реклама

реклама

В рамках виконання умов Меморандуму про співробітництво для забезпечення прав і безпеки трудових мігрантів, який підписано в грудні 2016 року між Державною службою зайнятості (Центральним апаратом) та громадською організацією «Всеукраїнська Асоціація компаній з міжнародного працевлаштування», відбулася робоча зустріч директора Черкаського обласного центру зайнятості Григорія Дендемарченка з президентом відповідної громадської організації Василем Воскобойником.

Під час розмови були обговорені питання щодо об’єднання спільних зусиль для вирішення актуальних питань з працевлаштування населення за кордон та подолання ризиків пошуку роботи через нелегальних посередників на ринку праці.

фото

Для України повернення трудових мігрантів є дуже важливим пріоритетним питанням та одним із головних напрямів соціальної політики, реалізація якого має сприяти поверненню мігрантів та їх реінтеграції. Для трудових мігрантів необхідно запропонувати такі програми, які б допомогли їм повернутися до України та працювати і розвиватися на батьківщині. У зв’язку з цим на базі Державної служби зайнятості розпочався процес створення консалтингових центрів, або бізнес-центрів розвитку підприємництва. На даний час працюють такі центри у містах Києві, Харкові, Черкасах, Смілі та Умані, у яких надається допомога не лише для розвитку власного бізнесу, але й навчають як правильно організувати бізнес, вести документацію, як стати конкурентоспроможним на ринку праці.

В ході діалогу Василь Воскобойников відзначив, що «Трудова міграція – це цілком нормальне явище, яке існує в усьому світі і в цьому немає нічого негативного. Проблема в тому, щоб забезпечити заробітчанам захист і соціальні гарантії на таких заробітках. Тому саме служба зайнятості – є однією з небагатьох державних установ, яка підтримує та надає допомогу у вирішенні та стабілізації міграційних процесів робочої сили закордон». У свою чергу він додав, що головними принципами роботи Асоціації є: «Звертайся тільки у ліцензовані компанії», «Завжди укладай договір на пошук роботи» та «Сплачуй послуги безготівково або вимагай прибутковий документ».

За словами Григорія Дендемарченка певна частка черкащан працює за кордоном. Ще на початковому етапі вони зіштовхуються із сумнівними посередниками на ринку праці, яких майже не цікавить в які умови потрапляє трудовий мігрант. В даному випадку обласна служба зайнятості не може зупинити цей процес але може на нього вплинути шляхом проведення активної інформаційно-роз’яснювальної роботи серед громадян, які, на жаль, не завжди мають необхідний рівень знань у сфері своїх трудових прав але планують виїзд за кордон задля працевлаштування на роботу.

У результаті робочої зустрічі були напрацьовані певні аспекти подальшої співпраці обласного центру зайнятості та громадської організації щодо забезпечення захисту інтересів працівників, які планують шукати роботу за межами держави.

Довідково: громадська організація «Всеукраїнська Асоціація компаній з міжнародного працевлаштування» займається вирішенням питань та проблемних ситуацій, пов’язаних з працевлаштуванням за кордон громадян України та існує з метою координації зусиль всіх представників ринку праці за рубежом. Членами Асоціації є незалежні приватні компанії, які надають послуги у сфері міжнародного працевлаштування.

Відділ організаційно-інформаційної роботи та архівної справи ОЦЗ

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100