реклама

реклама

До Великодня, який цього року українці святкуватимуть 16 квітня, традиційно подорожчає свинина, а також яйця і картопля. При цьому ціни на помідори і огірки знизяться. Думки експертів щодо прогнозу цін на продукти розійшлися, пише «Нова Доба».

1490865871_1

Директор української торгової асоціації Ігор Кишко вважає, що Великдень ніяк не вплине на вартість продуктів у торгових мережах і великих магазинах, хіба що на ринках. При цьому економіст Олександр Охріменко каже, що м’ясо обов’язково подорожчає на 5−20 грн – до 85−140 грн за кг. А ось ціна на м’ясо птиці та яловичину залишиться колишньою.

Аналітик Української аграрної асоціації Дмитро Дейна попереджає, що до середини квітня вартість яєць буде стабільно зростати – на 10−20%. Таким чином, десяток яєць, який сьогодні коштує близько 14 грн, на Великдень обійдеться в 16−17 грн.

Щодо овочів, то їхня вартість до свята не причетна, а зростання цін викликане виснаженням запасів. За прогнозами економістів, картопля і морква можуть трохи піднятися в ціні на 5−10%. А ось на тепличні овочі ціна якраз падатиме через потепління. Усе почнеться з цибулі, потім з’явиться нормальна ціна на редьку, огірки й помідори. У цілому вони подешевшають на 10−15%. Тобто, якщо сьогодні кілограм картоплі обійдеться в 6,5 грн, то до Великодня ця цифра підніметься до 7 грн. Ближче до свята помідори, які сьогодні коштують близько 43 грн, подешевшають до 39, а ціна на огірки впаде з 50 грн до 44−45.

Черкащанка Олена Миколаївна щороку паску пече сама, каже, що так смачніше, та й діти і внуки полюбляють саме домашню. Звичайно, цьогоріч ціни на продукти зросли порівняно з 2016, тому й паска вийде дорожчою.

Вартість випікання паски у домашніх умовах за традиційним рецептом у цінах березня ц. р. становитиме близько 34 гривні за виріб вагою 0,7 кг. Тобто, порівняно із минулорічними Великоднем вартість приготування паски зросла майже на 14 %. Підвищення вартості випікання відбулося, передусім за рахунок подорожчання, порівняно з квітнем 2016 року основних інгредієнтів: борошна – на 9%, яєць – на 26%, молока та масла вершкового – на третину (33 %−34 %). Натомість, за рахунок збільшення пропозиції у поточному році родзинки подешевшали проти минулорічного періоду на 40%.

Традиційно до Великоднього кошика Олена Миколаївна кладе паску, яйця, шматок сала, кільце ковбаси, баночку хрону й трішки солі. Приблизна вартість його становитиме 158 гривень, або на 5 % вище ніж торік. Слід зазначити, що порівняно із попереднім роком подорожчали, окрім паски, яйця та ковбаса домашня. Споживчі ціни на сало незначно знизилися (у межах 1%), ціни на хрін та сіль практично не змінилися.

Зрозуміло, що за тиждень − два до Великодня, дуже ймовірне підвищення цін на яйця, м’ясні вироби, а також свіжі овочі та фрукти. Насамперед таке підвищення цін буде помітно на міських ринках. Натомість, навпаки, від крупних та поважаючих себе торгових мереж можна очікувати вигідних акційних пропозицій.

реклама

Коментарі  

 
+2 #1 Пурген 30.03.2017 22:30
Тут все і без експертів зрозуміло.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100