реклама
Sucurity Police

реклама

Сучасний студент – це не просто активна молода людина, а, перш за все, цілеспрямований, комунікативний дослідник, який вміло орієнтується в інформаційному полі безлічі точок зору, вміє обирати та обґрунтовує власний вибір, володіє мистецтвом самостійного вирішення актуальних проблем.

DSC_0484

Саме рішучість і глибинне пізнання проблеми стали ключовими критеріями для учасників кожної з восьми команд, які взяли участь у І етапі аграрно-політичних дебатів, що відбулися в Уманському національному університеті садівництва за ініціативи Науково-методичного центру «Агроосвіта».

На початку дебатів ведучий Богдан Бойко коротко ознайомив присутніх з умовами проведення заходу, представив журі та команди-конкурсанти.

З вітальним словом до присутніх звернулася ректор університету Олена Непочатенко, яка зазначила: «Тільки ви, сучасна молодь, з притаманним цьому поколінню світлим поглядом і прогресивною думкою зможуть знайти шляхи виходу з кризової ситуації, що нині склалася у нашій державі». Олена Олександрівна також зауважила, що подібні заходи є чудовим досвідом для набуття ораторських навичок. Ректор побажала учасникам і журі плідної праці, висловивши побажання щодо регулярності проведення подібних заходів в університеті.

Отже, активними учасниками аграрно-політичних дебатів стали наступні команди:

- Zugzwang – факультет агрономії;

- Прогрес – факультет економіки і підприємництва;

- Легіон – факультет плодоовочівництва, екології та захисту рослин;

- Між іншим – факультет економіки і підприємництва;

- Альфа – факультет менеджменту;

- Авангард – інженерно-технологічний факультет;

- Метод Сократа – факультет менеджменту;

- Сансев’єра – факультет лісового і садово-паркового господарства.

Оцінювало виступи учасників компетентне та вимогливе журі:

- Валентин Поліщук – доктор сільськогосподарських наук, професор, завідувач кафедри садово-паркового господарства – голова журі;

- Людмила Машковська, кандидат юридичних наук, доцент кафедри соціально-гуманітарних і правових дисциплін;

- Тамара Кучеренко – доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри обліку і оподаткування;

- Сергій Сонько – доктор географічних наук, професор, завідувач кафедри екології та безпеки життєдіяльності;

- Зінаїда Харченко – старший викладач кафедри технології зберігання і переробки плодів та овочів, заступник декана інженерно-технологічного факультету з навчальної роботи;

- Руслан Мудрак – доктор економічних наук. професор, завідувач кафедри економіки.

Під час першого етапу дебатів до обговорення була винесена тема «Зняття мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення – введення вільного ринку землі». За результатами жеребкування позицію «За» представляла команда «Zugzwang», позицію «Проти» – команда «Прогрес». Як наслідок – аргументи «Zugzwang» набрали 70 балів, «Прогресу» – 70 балів.

Наступною темою стало «Скасування спеціального режиму оподаткування для сільськогосподарських товаровиробників (4 група) та застосування загальної системи оподаткування з податку на додану вартість (ПДВ)». Цього разу позицію «За» підтримувала команда «Легіон», а їхнім опонентом стала команда «Між іншим». За змістовну та цікаву дискусію «Між іншим» були оцінені у 60 балів, «Легіон» – 0 балів.

Наступні команди – Сансев’єрія (свідчення «За») та «Альфа» (факти «Проти») розглядали тему «Дозвіл на використання генномодифікованих продуктів (ГМО-продуктів) у виробництві продуктів харчування для населення і кормів для тварин – як гарантія продовольчої безпеки країни». У результаті позиція «Сансев’єрії» принесла команді 30 балів, а «Альфи» – 0 балів.

Під час четвертого етапу дебатів команди «Метод Сократа» і «Авангард» розглядали тему «Підтримка розвитку сімейних фермерських господарств – скорочення впливу великих аграрних підприємств/агрохолдингів?» Аргументи «За» принесли команді «Метод Сократа» 70 балів, а позиція «Проти» – 10 балів команді «Аванград».

У загальному заліку  призові місця розподілилися наступним чином:

І місце розділили команди «Прогрес» (факультет економіки і підприємництва) та «Метод Сократа» (факультет менеджменту);

ІІ місце – команда «Між іншим» (факультет економіки і підприємництва).

Особисту відзнаку та грошовий приз отримав студент факультету менеджменту Кіріл Козак.

Загалом захід пройшов на високому інтелектуальному рівні, а актуальні теми викликали цікаві та змістовні дискусії між учасниками.

За матеріалами Прес-центру Уманського НУС

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100