реклама

реклама

Державний моніторинг в галузі охорони атмосферного повітря у місті Черкаси здійснює Черкаський обласний центр з гідрометеорології на трьох стаціонарних постах: у центрі міста, південно-західному районі та Дніпровському мікрорайоні.

images

На цей час у повітрі міста контролюються 4 основних та 14 специфічних забруднюючих речовин, включаючи 8 важких металів та бензапірен. Відбір проб повітря проводиться чотири рази на добу в 01, 07, 13, 19 год. за місцевим часом. Впродовж І кварталу 2017 року лабораторія проаналізувала  4654 проб повітря.

За даними спостережень,  атмосфера у м. Черкаси з початку року була забруднена аміаком, діоксидом азоту та формальдегідом, про це повідомив начальник Черкаського гідрометцентру Віталій Постригань. Середні концентрації по формальдегіду перевищували середньодобову гранично-допустиму концентрацію (ГДК) у 1,7 рази, по діоксиду азоту та аміаку в 0,75 ГДК. Максимальна концентрація 0,85 ГДК була зафіксована по  діоксиду азоту у південно-західному районі, по аміаку - 1,3 ГДК у Дніпровському мікрорайоні. Найбільш забрудненими залишаються центр міста та Дніпровський мікрорайон.

Вміст важких металів визначався у Дніпровському мікрорайоні та  південно-західному районі, середні концентрації були значно нижчі за відповідні ГДК.

Випадків високого забруднення вище 5 ГДК у м. Черкаси з початку 2017 р. не зафіксовано.

Комплексний індекс забруднення атмосфери (ІЗА) склав 4,51, що вважається низьким забрудненням. В порівнянні з І кварталом 2016 року ІЗА зменшився у 1,1 рази, за рахунок зменшення середньої концентрації по діоксиду азоту.

В той же час, вкрай актуальним є розробка та впровадження підприємствами-забруднювачами заходів по зменшенню викидів в атмосферу у період несприятливих метеорологічних умов. Із переліку 20 підприємств м. Черкаси, штормові попередження в період несприятливих метеорологічних умов отримують лише 10.

Також не слід допускати спалювання у приватному секторі побутового сміття та рослинних решток, що також забруднює повітря, яким ми дихаємо.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100