реклама

реклама

Після «жадібного» на опади березня, який увійшов в десятку найбільш сухих за останнє тридцятиріччя, дощі квітня є по справжньому благодатними. Адже, завдяки їх кількості і визначається стан верхнього шару грунту, вміст вологи в грунті, доля появи сходів та розвитку сільгоспкультур. Як повідомив начальник Черкаського обласного центру з гідрометеорології Віталій Постригань, періодичні дощі, що розпочались з 7 квітня  пройшли по всій області, проте їх розподіл по території був вкрай нерівномірний.

Так, лише в крайніх західних районах вже наповнено місячну «скарбничку» опадів – їх випало в межах 50 мм. На більшості ж площ їх випало лише 20-50 % від норми -  найменше в Черкасах та Смілі. Як наслідок, стан зволоження верхнього шару грунту строкатий – від сильно зволоженого, до слабко зволоженого. Середня температура грунту на глибині 5 та 10 см становить +9+12° і дозволяє сіяти всі теплолюбні, крім баштанних культур. Проте, зважаючи на значну ймовірність заморозків у 2-й половині квітня, з сівбою цих культур краще утриматись ще днів на 7-10, - радить пан  Постригань.

За прогнозом синоптиків, у вихідні та на наступному тижні на Черкащині утримується  нестійкий характер погоди. Очікуються періодичні дощі різної інтенсивності – від невеликих до помірних. Температура повітря вночі +1+6º, вдень коливатиметься від +10+15º до +7+12º.

В період 18-19 квітня в нічні та ранкові години можливі заморозки інтенсивністю 0-3º.

Тож, щоб не втратити майбутній врожай фруктів, завчасно необхідно подбати про захист плодових.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100