реклама

реклама

Сьогодні сучасний ринок праці потребує кваліфікованих працівників з професійною освітою. А так, як в свій час престиж робітничих професій був дещо втрачений, і молодь в більшій мірі зорієнтована на отримання вищої освіти за псевдопопулярними спеціальностями, на цей час існує перенасиченість на ринку праці пропозиціями в робочій силі, саме за спеціальностями фінансової, банківської справи, менеджменту та деяких інших. Але досвід показує, що кваліфіковані робітники завжди були і будуть у перспективі затребувані роботодавцями і мають більше шансів досягнути професійного успіху.

фото 2

У зв’язку з актуальністю цих питань та для координації діяльності зацікавлених органів та організацій у сфері професійної освіти, зокрема щодо визначення регіонального замовлення на підготовку фахівців, робітничих кадрів, модернізації мережі професійно-технічних навчальних закладів і підвищення ефективності їх роботи, при Черкаській обласній державній адміністрації в березні поточного року, відповідно до розпорядження голови ОДА, була створена регіональна рада професійно-технічної освіти.

Днями, відбулося засідання регіональної ради, під головуванням заступника голови ОДА Ярослава Березаня, на якому розглядалося питання про обсяги підготовки робітничих кадрів та молодших спеціалістів у 2017 році в професійно-технічних навчальних закладах регіону. У обговорені проблематики взяли участь представники освітянської галузі Черкащини, обласної служби зайнятості, об’єднання організації роботодавців та місцевих підприємств.

Питання про співпрацю обласної служби зайнятості з навчальними закладами області щодо професійного навчання безробітних та підготовки кваліфікованих робітників висвітлив на заході директор Черкаського обласного центру зайнятості Григорій Дендемарченко. Він відзначив, що однією з дієвих традиційних послуг служби зайнятості, скерованою на підвищення професійного рівня безробітних та задоволення потреб роботодавців у кваліфікованих кадрах, є організація та проведення професійного навчання клієнтів служби зайнятості під кадрові замовлення роботодавців. Загалом професійно-технічна освіта області відповідає потребам роботодавців, адже в регіоні стабільно існує попит на професії – швачка, перукар, слюсар, електрогазозварник, водій, тракторист, працівник підприємства сфери торгівлі та громадського харчування, оператор котельні. Тому, кожна п’ята вакансія була заявлена саме за цими професіями.

«Протягом 2016 року від роботодавців регіону надійшло понад 36 тис. вакансій, з них майже 60 % за робітничими професіями. Це вакансії для кваліфікованих працівників з інструментом, робітників для технічного обслуговування обладнання, у сфері сільського господарства тощо. Ми завжди враховуємо кадрові потреби роботодавців при організації профорієнтаційної роботи, особливо з молоддю, та професійного навчання безробітних, які звертаються до служби у пошуку роботи. В минулому році майже 8 тис. безробітних Черкащини пройшли відповідне професійне навчання, його організація під конкретні замовлення роботодавців сприяла тому, що понад 90 % після закінчення навчання одразу отримали роботу», - наголосив Григорій Дендемарченко.

Також він повідомив, що фахівці служби зайнятості вивчають потреби роботодавців на перспективу. В кожному центрі зайнятості володіють інформацією стосовно змін, які передбачаються на підприємствах міста чи району в найближчий рік. Це дозволяє, за відсутності підходящих претендентів на перспективні вакансії, підготувати спеціалістів, які будуть відповідати потребам роботодавця.

У минулому році понад 900 безробітних за 32 професіями проходили підготовку та перепідготовку з робітничих спеціальностей, 6,5 тис. осіб підвищували свою  кваліфікацію та навчалися на курсах цільового призначення за 29-ма напрямками, з них 3,6 тис. осіб проходили стажування.

Директор обласного центру зайнятості переконаний, що в умовах загострення проблеми працевлаштування набуває великого значення питання щодо правильного вибору професії, з урахуванням не тільки побажань людини, а й потреб ринку праці. Саме тому, сьогодні важливо проведення планомірної, постійної профорієнтаційної інформаційно-роз’яснювальної роботи, насамперед, із шкільною молоддю.

Черкаська обласна служба зайнятості вже багато років тісно співпрацює з навчальними закладами регіону, які мають повноцінну освітню та виробничу базу. Щорічно пропозиції щодо участі у відборі навчальних закладів подають близько 25 навчальних закладів. Серед них: Черкаське вище професійне училище, Черкаське вище професійне училищем ім. Г. Ф. Короленка, Канівське вище професійно технічне училище, Черкаський навчальний центр, Монастирищенський професійний ліцей, Уманський професійний ліцей та інші.

«Всього у минулому році послугами служби зайнятості області скористалося понад 100 випускників професійно-технічних навчальних закладів та більше 1 000 випускників вищих навчальних закладів. З них 300 осіб за направленням служби працевлаштовані, інша частина перенавчалася та була працевлаштована після закінчення навчання. Але успішний пошук роботи залежить не тільки від ситуації на ринку праці але й від здібностей та бажання самих випускників», - прокоментував Григорій Дендемарченко.

Для ефективної організації профнавчання безробітних обласна служба зайнятості співпрацює не лише з навчальними закладами регіону та роботодавцями, але і використовує можливості центрів професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості. В минулому році у відповідних центрах навчалося 27 безробітних, з них всі, після закінчення навчання, працевлаштовані.

Наприкінці засідання учасниками регіональної ради було затверджено обсяги підготовки робітничих кадрів та молодших спеціалістів у 2017 році в професійно-технічних навчальних закладах області.

Довідково:

У 2016 році від роботодавців області надійшло:

- 788 вакансій кухаря, з них 88 % укомплектовані;

- 473 вакансії електрогазозварника, з них понад 80 % укомплектовані;

- майже 1 200 вакансій слюсаря, з них більше 50 % укомплектовані;

- майже 1 500 вакансій операторів котельні,з них 96 % укомплектовані;

- 2 500 вакансій тракториста, з них 98 % укомплектовані;

- 2 300 вакансій водіїв різних категорій, з них 94 % укомплектовані;

- 2 300 вакансій для робітників в сфері торгівлі, з них 90 % укомплектовані.

Відділ організаційно-інформаційної роботи та архівної справи ОЦЗ

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
0 #1 бульба 17.04.2017 20:00
У минулому році 8 тисяч безробітних Черкащини пройшли професійне навчання.
:sad: І стали професійними навченими безробітними .
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100