реклама

реклама

«Треба терміново укріплювати береги та поглиблювати дно». Стоп-кадр з телеканалу "Інтер"

«Треба терміново укріплювати береги та поглиблювати дно». Стоп-кадр з телеканалу "Інтер"

На Черкащині Кременчуцьке водосховище наступає на берег. За останні десятиріччя - Дніпро вже поглинув понад дві тисячі гектарів берегової смуги. Вода невпинно наближається до стратегічних об'єктів: міських насосних станцій та очисних споруд. Єдине, що може зупинити розмиви - це укріплення берегів, кажуть екологи. Але на ці роботи в обласному бюджеті немає грошей. Про ситуацію повідомляють "Подробиці".

Тоді за одну ніч Дніпро забрав 50 метрів берегової смуги поблизу Черкас. Річка впритул підійшла до водозабору і мало не залишила без питної води трьохсоттисячне місто.

Олег Овчаренко, начальник насосної станції м. Черкас

- Це відбулося раптово, ранком зміна прийшла обхід робити території і за ніч змило, буквально за ніч! Вода це стихія, і передчасно сказати - що буде і як буде - не можна цього сказати.

Аналогічна ситуація - у Каневі. Під загрозою затоплення тут опинилися міські очисні споруди. Від води їх відділяє всього 80 метрів. Щороку вона забирає по 5 метрів берега, - кажуть у міськводоканалі

Віталій Бублик, начальник служби водовідведення м.Канева

- Катастрофа неминуема будет, не считая даже эти метры, даже раньше будет, потому что фильтрация существует, вымывание песка будет больше с уменьшением расстояния.

За двадцять років Кременчуцьке водосховище поглинуло більше двох тисяч гектарів земель. А все - через безконтрольні намиви та видобуток піску, зауважують екологи.

Едуард Івакін, начальник управління охорони природного навколишнього середовища в Черкаській обл.

- Работа земснарядов, выбор песка неконтролируемый - как раз это и приводит к изменению непосредственно русла, фарватера и покосам самой реки, что приводит к размытию.

В обл-управлінні водних ресурсів говорять - треба терміново укріплювати береги та поглиблювати дно. Проект для цього вже розробили. На втілення - шукають кошти.

Владислав Бондаренко, заступник начальника регіонального управління водних ресурсів у Черкаській обл.

- Якщо говорити про перспективу в межах Черкаської області, то те що у програмі передбачається фігурує сума в межах 110-120 мільйонів гривень.

В обласному бюджеті - таких грошей немає. Їх водгосп проситиме у держави. Якщо фінансування надійде, роботи почнуть уже наступного року.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100