реклама

реклама

Про запровадження в Черкаських поліклініках нової автоматизованої електронної системи розповів під час сьогоднішньої сесії Черкаської міськради директор департаменту охорони здоров’я і медичних послуг Олег Стадник.

Стадник2

Програма передбачає створення електронного робочого місця лікаря і електронної карти пацієнта. Передбачається створення 305 автоматизованих робочих місць, на кожному з яких по черзі працюватиме два лікаря (один із лікарів приймає в кабінеті, поки другий обслуговує територію) і кілька медсестер. Наразі для медичних працівників уже проведено необхідне навчання.

До системи заносяться дані про звернення пацієнтів, види їх обстежень, діагнози тощо. Програма передбачає підключення до будь-яких сучасних систем обстеження (наприклад, рентген-апаратів), й інформація обстеження автоматично зберігається у карті пацієнта.

Система дозволить вести облік виданих лікарняних листків, вдосконалити роботу лікарських консультативних комісій. Вона дасть можливість відслідковувати правильність лікарських діагнозів та призначень – сам лікар не зможе потім внести зміни у свій попередній запис.

Система в майбутньому може працювати не тільки на охорону здоров’я, а й, приміром, на соціальний захист. За словами Олега Стадника, теоретично до інформації електронної карти можна приєднати й іншу інформацію, яка дозволить автоматично формувати статистичну звітність, вільну від будь-яких приписок і помилок. Це може буде корисне для багатьох галузей життя міста, аж до транспортних питань.

Наразі вже створено амбулаторні електронні карти для 120 тисяч жителів Черкас (нагадаємо, загальна чисельність населення Черкас – трохи більше 280 тис. осіб).

– Пацієнти приходять до реєстратури, реєструються, отримують свій власний номер і йдуть до лікаря. Коли звертаються повторно, то їм достатньо лише назвати номер своєї картки – вона автоматично відкривається, і пацієнт отримує номер черги до кабінету потрібного лікаря. Щоб не створювати зайвих черг до реєстратури, поруч із нею працює рецепція, де можна отримати відповіді фахівців на будь-які запитання щодо роботи закладу, – розповів Олег Михайлович. – Безумовно, сама процедура введення інформації про пацієнта в електронну базу займає певний проміжок часу. Але велику частину роботи вже виконано.

Наразі працюють над запровадженням онлайн-запису до лікаря. Є сподівання, що цьогоріч уже в четвертому кварталі записатися до лікаря можна буде з будь-якого комп’ютера, планшета чи смартфону.

– Звичайно, у цій справі, як і в будь-якій новій, відчувається певний спротив. Завжди легше працювати «по накатаній», ніж освоювати щось нове. Згадайте, як важко було спочатку отримувати зарплату не через касу, а через банкомат. Але рух уперед відбувається, і від цього нікуди не дітися, – наголосив Олег Стадник.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100