реклама

реклама

«Розтиражована» в Інтернеті інформація про те, що каньйон в Буках стане місцем проведення студентського чемпіонату України зі скелелазіння на природному рельєфі, мала, здавалось би, слугувати піднесенню місцевого патріотизму та гордості тамтешніх мешканців за своє селище, пише «Альтернатива».

Каньйон у Буках на Черкащині

Каньйон у Буках на Черкащині

Ще б пак – протягом п’яти днів тут мають тривати видовищні спортивні змагання з чотирьох видів скелелазіння: труднощі, швидкість, боулдерінг, багатоборство. Та особливого піднесення з цього приводу в Буках не помітно. Зокрема в селищній раді, яку до речі ніхто з організаторів не спромігся повідомити про чемпіонат, прикидають, скільки різного непотребу доведеться зібрати та вивезти з каньйону та якої шкоди буде нанесено цього разу унікальним за формою скелям зокрема та неповторному ландшафту, більшість природних об’єктів якого оголошено пам’ятками природи.

Водоспад «Вир»

Водоспад «Вир»

Статус пам’яток природи ще понад сорок років тому було надано крутим скелям каньйону які на стометровому відтинку найближче підходять одна до одної з обох берегів Гірського Тікича. Саме вони та водоспад «Вир» особливо приваблюють «диких» туристів, які останнім часом аж надто ревно «освоюють» береги Тікича. В результаті заповідні місця з кожним роком зазнають все більшого спустошення. Влітку групи «дикунів» та їхній транспорт щільно, на відстані витягнутої руки, покривають їх . Попелища від численних багать, навіть побіля самої води, пляшки, різного роду склотара та целофанові пакети й обгортки від продуктів вже наприкінці серпня перетворюють чарівну місцину, яку чи то тамтешні, чи то приїжджі романтики називають маленькою Швейцарією, в помийну яму.

фото-travel.tochka.net_

DSC_0266 «Швейцарія», хай і маленька, приваблює і альпіністів. Останні настільки облюбували ці місця, що літньої пори вони ось уже декілька років поспіль розбивають тут свій табір. «Підкоряючи гірські вершини», вони, як і в швейцарських Альпах, нерідко забивають в скелі сталеві палі. А це призводить до фатальних наслідків: в щілини від забитих паль потрапляє вода, яка завжди, а особливо при різкій зміні температур, призводить до деформації кам’яних порід. Як наслідок, реліктові скелі поступово руйнуються, змінюють свої форми у безмірно коротший період, ніж у звичайному природному середовищі. Тому вже зараз слід суворо заборонити використання смертоносних для буцьких скель паль при будь-яких змаганнях з скелелазіння. Така заборона повинна діяти вже з нинішнього студентського чемпіонату, якщо, звичайно, селищна рада дасть дозвіл на його проведення.

Феофан Білецький

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
0 #2 Петрович 08.05.2017 21:39
Так ж шкода від альпінстських кілочків скелям як відомому органу людини яка стирається за час експлуатації 100 років на 1 мм.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #1 а каякеры 27.04.2017 10:31
разрушают ламинарность течения эскимосскими переворотами.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100