реклама

реклама

Під час пожежонебезпечного періоду, який триває нині, одним з найголовніших завдань для лісівників Черкащини є недопущення пожеж у лісових масивах, а у випадку їх виявлення – вчасна локалізація.

12-4-768x512

У Деньгівському лісництві Золотоніського лісгоспу лісівники та рятувальники провели обласні пожежно-тактичні навчання з ліквідації умовної лісової пожежі. Мета навчань – на практиці відпрацювати спільну взаємодію щодо ліквідації надзвичайної ситуації, пов’язаної з пожежею у лісовому масиві.

Участь у навчаннях взяли перший заступник начальника Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Черкаській області Сергій Озеран, головний спеціаліст Черкаського обласного управління лісового та мисливського господарства Микола Бихало, директор Золотоніського лісгоспу Микола Бас.

За задумом навчань, загорання виявив черговий пожежник ЛПС Вільхівського лісництва на моніторі телевізійної системи спостереження. Лісничий Деньгівського лісництва повідомляє про появу диму інженера з охорони та захисту лісу лісгоспу, для з’ясування ситуації на місці ймовірної лісової пожежі та здійснення першочергових заходів, направляє команду лісової охорони. Головний лісничий підприємства бере на себе керівництво гасіння лісової пожежі. Гасити пожежу починають за допомогою різних методів ­– ранцевих вогнегасників, трактора з плугом для оборювання крайки лісової пожежі, пожежних автомобілів, пожежних модулів. На допомогу викликають екіпаж державної пожежно-рятувальної частини із Золотоноші. У результаті спільних заходів пожежу вдається локалізувати.

У ході навчань продемонстрували лісівники й один із сучасних засобів, який допомагає боротися з лісовими пожежами, ­– квадрокоптер. Саме цей пристрій дозволяє досить точно визначити координати загорання та визначити масштаби пожеж у екосистемах.

8-4

Учасники заходу справилися з усіма поставленими завданнями на відмінно. Завдяки чіткій та злагодженій роботі всіх підрозділів загорання було швидко локалізовано та ліквідовано.

На навчаннях були продемонстровані різні методи боротьби з лісовими пожежами та перевірено боєздатність спеціалізованої техніки лісівників і рятувальників, готовність особового складу до всіх необхідних дій на випадок виникнення лісових пожеж. Крім того, було відпрацьовано взаємодію та порядок організації підрозділів, які залучаються для гасіння лісових пожеж.

“Такі навчання дуже корисні, адже дають змогу скоординувати наші спільні дії, зменшити час на ліквідацію, а відповідно, і збитки від лісових пожеж. Навчання пройшли добре, усі спрацювали злагоджено. Зазначу також, що велике значення у профілактиці загорань в природних екосистемах має свідоме та бережливе ставлення людей до лісового господарства України. Допоки громадяни не усвідомлять масштаби загрози, що несе в собі вогонь, лісові масиви, на жаль, будуть і надалі потерпати від вогню”, – наголосив перший заступник начальника Управління ДСНС у Черкаській області Сергій Озеран.

16-3

Залишився задоволеним проведеними навчаннями головний спеціаліст Черкаського обласного управління лісового та мисливського господарства Микола Бихало. “Дуже важливо, що є порозуміння між лісовою охороною та рятувальниками. Коли ми виявляємо невеликі загорання в лісі, то справляємося з ними самостійно, адже маємо підготовлений особовий склад та достатню кількість спеціальної техніки й інвентарю. Сьогодні ж ми відпрацювали взаємодію на випадок великих загорань у лісі. Навчання показали високу організацію та готовність підрозділів, які брали в них участь, до спільних дій у випадку лісових пожеж”, – зазначив Микола Бихало.

Наразі на Черкащині третій клас пожежної небезпеки, який буде підвищуватися у зв’язку з вітряною та теплою погодою. Тому вкотре звертаємося до населення: пам’ятайте, що пожежа – це найбільший ворог лісу, тож будьте обережні з вогнем у лісових масивах!

Черкаське обласне управління лісового та мисливського господарства

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100