реклама

реклама

Зараз у нашому регіоні стрімко теплішає. Так вже 27 квітня метеостанції області зафіксували 21-23º тепла, сьогодні вночі було 4-8º. Значно підвисилася і середньодобова температура повітря, яка зараз відповідає кінцю першої декади травня. Взаємна дія глибокої улоговини Скандинавського циклону та виступу Каспійського антициклону поділила Україну навпіл. На заході та півночі, де проходять атмосферні фронти спостерігаються дощі. На сході України, в тому числі і на Черкащині, під впливом антициклону - області підвищеного атмосферного тиску, що розташувався над Каспієм, сонячно та сухо. Вітряна погода та низька відносна вологість повітря (менше 30 % в денні години) сприяли висушуванню верхнього 0-5 см шару ґрунту. При відсутності опадів надалі проростання насіння раніше посіяних технічних та теплолюбних культур під загрозою. В крайніх західних районах (Жашків, Умань) опадів випало в межах норми.

56f503052011a

Дефіцит опадів в окремих районах східної частини області (Черкаський, Смілянський, Чигиринський) почав формуватися ще з початку січня - сума опадів за період січень-квітень склала лише в межах 50 % норми, про це повідомляє начальник Черкаського обласного центру з гідрометеорології Віталій Постригань.

За прогнозом, у наступні вихідні та святкові дні утримається тепла, переважно сонячна погода, з температурою повітря вночі 8-13º, вдень 20-25º.

Такі погодні умови сприятимуть підвищенню класу пожежної небезпеки в лісах області. У вихідні та святкові дні переважатиме висока (4 класу), місцями надзвичайна (5 класу) пожежна небезпека. Тому при відпочинку на природі у вихідні та святкові дні необхідно дотримуватися правил пожежної безпеки. Адже однією з головних причин виникнення лісових пожеж є недбале поводження з вогнем, розведення вогнищ у заборонених місцях, необачно кинутий недопалок чи сірник.

За кліматичними даними, середня температура повітря на 1 травня становить 12º тепла. За 68 років спостережень у 50% на Черкащині  цей день був по літньому теплим , а в 2012 та 2013 роках – навіть спекотним – до + 31º. Найхолодніша ніч (до 2º морозу) була в 1988 році. В більшості років опадів майже не було, лише в 1958 році за добу 1 травня випало 22 мм.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100