реклама

реклама

За останні чотири роки до комунальної власності Черкас були передані  16 гуртожитків.  В основному – це житлові будинки, які свого часу належали місцевим заводам, що збанкрутіли, або приватним фірмам, котрі не мали змоги їх утримувати.

За словами директора департаменту економічної політики та розвитку Ірини Удод, у цих гуртожитках склалася катастрофічна ситуація. Більшість будинків не утримувалися попередніми власниками у нормальному стані. Часто траплялися аварії на мережах водо та теплопостачання, каналізації. У деяких будинках роками не працювали ліфти, протікала покрівля, під’їзди не ремонтувалися.

—    Вкладати кошти у  об’єкти, які не належать до комунальної власності міста, ми не маємо права. Тому  було ухвалене рішення і прийнята відповідна Програма про передачу гуртожитків в комунальну власність міста. За чотири роки прийняли 16 гуртожитків. Це житлові будинки, які раніше знаходились на балансі заводу «Ротор», «Укрп`єзо», «Хімпобутсервіс», «Укртелеком» та інші, — розповіла Ірина Удод.

Цього року до комунальної власності міста було передано два гуртожитки: фірми «Обрій-1» (по вул. Одеській, 14а) та ЗАТ «Хімпобутсервіс» (по вул. Енгельса, 162/3). На черзі ще 25. Переважно це житло фірми «Обрій-1» та СТОВ «ЧЕРКАСИ».

Будинки СТОВ «ЧЕРКАСИ» розташовані на вулиці Пацаєва. Свого часу там проживали працівники сільськогосподарського товариства, що обслуговувало місто. З часом підприємство збанкрутіло, а житловий фонд залишився. Це переважно одно-двоповерхові будиночки на кілька квартир. Міська влада вже почала допомагати мешканцям цього мікрорайону, де нині проживає близько 300 черкасців. Восени завдяки Черкаській ТЕЦ туди була проведена нова теплова мережа, вирішене питання із вивезенням сміття. На черзі – утворення комітету самоорганізації населення та передача будинків у комунальну власність міста.

Житловий фонд «Обрію-1», який планують передати на баланс міста, налічує 16 гуртожитків. Вони розташовані у різних мікрорайонах міста. Після завершення процедури передачі будинки повноцінно обслуговуватимуть СУБи «Придніпровского» та «Соснівського» районів. Місто матиме можливість вкладати кошти у капітальний ремонт цих будинків.

Однак в департаменті житлово-комунального комплексу говорять, що мешканці частини гуртожитків після того, як перейдуть в комунальну власність міста, утворять об’єднання співвласників багатоквартирних будинків. Адже утворивши ОСББ, вони матимуть змогу при наявності співфінансування отримати кошти з міського бюджету на капітальний ремонт будинків. Така програма діє в Черкасах вже чотири роки. Лише цього року на капітальний ремонт ОСББ з міського бюджету було виділено понад 1 млн. грн. Про це інформує прес-служба МВК.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100