реклама

реклама

Другий рік на Черкащині триває протистояння місцевих селян та птахофабрики ДП «Перемога Нова», яка належить ВАТ «Миронівський хлібопродукт»  Юрія Косюка. Лідер українського ринку виробництва курятини не полишає надії на розбудову своїх потужностей у Черкаській області. Селяни, ознайомлені із невтішними висновками експертів щодо впливу  курників на довкілля, - проти такого сусідства. У результаті – суди області розглядають дві кримінальні справи. В обох йдеться про побиття незгодних з будівництвом. Одна справа завершилася обвинувальним вироком, іншу суд розглядає й досі, пише сайт "Ні корупції!"

Сутичка у Рацевому на Чигиринщині. Скрін з архівного відео

Сутичка у Рацевому на Чигиринщині. Скрін з архівного відео


Поки підозрюваних у побитті сільського голови судять на Черкащині, один з них "відзначився" на Вінничині

Справа про побиття Василя Ткаченка, голови села Яснозір'я, що у Черкаському районі на Черкащині, надійшла до однойменного районного суду ще у жовтні минулого року. Через автоматизований розподіл вона потрапила до судді Олександра Смоляра. Відбулося вже кілька засідань, проте остаточного рішення суд досі не ухвалив.

У нападі на очільника села підозрюють двох уродженців Вінницької області – Дениса Олексієнка та Дениса Солоненка. Про це «Ні корупції!» стало відомо з відкритих джерел.

sud-Vasyl-Tkazcenko1-cherk-768x196

Денис Солоненко закінчив виш, працює спортсменом-інструктором у Міністерстві молоді та спорту України, не одружений.

Денис Олексієнко

Денис Олексієнко

Його колега має середню загальну освіту, безробітний, одружений та утримує двох дітей. Раніше не судимий.

Обох обвинувачують у злочині, передбаченому ч. 2 ст. 296 КК України (хуліганство, вчинене групою осіб). Санкція цієї статті передбачає покарання: обмеження волі до п'яти років.

Днями через неявку до суду адвокатів підозрюваних розгляд справи вкотре перенесли.

Тим часом, 22 листопада 2016 року, Вінницький міський суд визнав Дениса Олексієнка винним в іншому злочині - дрібному хуліганстві та оштрафував на 85 гривень.

Доведено, що хуліган «скоїв правопорушення, передбачене ст. 173 КУпАП, дрібне хуліганство, тобто нецензурна лайка в громадських місцях, образливе чіпляння до громадян та інші подібні дії, що порушують громадський порядок і спокій громадян».

denysOleksienko-cherk-1-768x195

Як повідомляв «Ні корупції!», Василя Ткаченка побили у його власному кабінеті у грудні 2015 року посеред робочого дня. У сільського голови був зламаний ніс, струс мозку, численні гематоми.

Vasyl-Tkazcenko-cherk

Сільський голова назвав цей інцидент розправою за його активну участь в організації спротиву громади будівництву курників. У 2003 компанія “Миронівський хлібопродукт” («Наша ряба») Юрія Косюка заявила про намір побудувати майданчики для вирощування курей біля села. Громада Яснозір’я виступила проти, оскільки таке сусідство, на думку селян, є небезпечним для їхнього здоров’я. Попри заперечення  яснозірців, через рік “Наша Ряба” розпочала будівництво профільного комплексу. Селяни заблокували будмайданчик, скликали збори села і ще раз проголосували проти, а сільрада на сесії прийняла повторне рішення – не надавати згоди на розміщення майданчиків.

Були у планах цього інвестора й інші райони. Проте більшості місцевих громад вдалося відстояти своє право на чисте довкілля.  Не пощастило лише Чигиринщині, де ДП «Перемога Нова» запланувала звести понад 100 курників на 2 мільйони голів птиці. Вже другий рік поспіль селяни району протистоять розбудові птахокомлексів поблизу їхніх сіл.

cherk-racewe-biyka-1-1-768x432

150 годин примусових робіт для прихильниці курників

cherk-racewo-deputat-silrady-300x236 Як ми повідомляли, у червні минулого року у центрі села Рацеве Чигиринського району мешканка того ж населеного пункту Тетяна Велика побила Ніну Мартиновську, депутата Рацівської сільської ради, члена ГО «Народна рада Чигиринщини», як пізніше буде зазначено у матеріалах судової справи – «на грунті неприязних відносин». Сама ж потерпіла пов’язує напад з тим, що агітувала проти будівництва курників на території свого села. Лікарі констатували у Ніни Мартиновської забої щелепи, вуха та струс мозку.

Справа дійшла до суду. Наприкінці минулого року вироком Чигиринського райсуду нападниця на Ніну Мартиновську була визнана винною та покарана за ч.2 ст.125 КК України (умисне легке тілесне ушкодження, що спричинило короткочасний розлад здоров'я або незначну втрату працездатності).

Суд призначив Тетяні Великій 150 годин громадських робіт. Також вона має виплатити потерпілій  3028,92 грн. матеріальної шкоди, моральної шкоди - 2000 грн., та витрат на правову допомогу - 8000 грн. І відшкодувати Чигиринській районній раді 9 908,55 грн.  витрат на лікування Ніни Мартиновської.

fabula-obvynuv-cherk-768x171

Обвинувачена, не погодившись із вироком суду першої інстанції, звернулася в апеляційний суд Черкаської області, який все ж залишив рішення чигиринських колег у силі.

vyrok-cherk-768x172

Ухвала суду апеляційної інстанції може бути оскаржена у касаційному порядкові протягом трьох місяців з дня проголошення. Чи скористається цим правом пані Велика, побачимо у липні цього року.

Мирослава Білецька, для "Ні корупції!"

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100