реклама
Sucurity Police

реклама

Турботливий дорослий товариш для дитини чи підлітка, на якого можна покластися та який підтримає в тяжку хвилину. Саме такими мають бути наставники для дітей-сиріт. Їх готуватимуть і на Черкащині. Про систему ж розвитку наставництва в Україні розповіла керівник Проекту «Одна надія» Тетяна Іордан під час зустрічі з першим заступником очільника області Віталієм Ковалем.

За словами Тетяни, наставники допомагають дитині-сироті чи дитині, позбавленій батьківського піклування. Також і тим, котрі з родин, що потрапили в складні життєві обставини. Наставники, супроводжуючи дітей як в інтернатному закладі, так і поза ним, допомагають їм соціалізуватися, адаптуватися до самостійного життя шляхом розвитку власного потенціалу, впевненості у своїх силах, визначенні життєвої мети.

– Ми започаткували цей проект ще в 2009 році, – розповіла пані Тетяна. – Будучи певний час волонтером, я зрозуміла, що групова форма роботи з інтернатними дітьми не допомагає повноцінно адаптуватися, заняття ж не є настільки результативними, порівняно з індивідуальними. Пізніше я стала наставницею для дівчинки Каті. Тоді їй було 14 років, нині 19. Результат очевидний. Суть у тому, що в дитини з’являється поряд людина, якій вона може довіряти. Вона поступово змінює думку про себе та оточення, у неї з’являється бажання розвивати свої нахили та інтереси.

Тетяна розповідає, що стосунки між наставником і дитиною встановлюють від півроку до року. У цілому наставництво триває від року-двох і більше. Попередньо ж наставники проходять обов’язкове навчання шляхом участі в тренінгах. При цьому стають ними на волонтерських засадах. За весь час роботи лише в Києві вдалося з’єднати 203 пари. В Україні ж налічується 1358 наставників.

– Нині вже є підписаний торік Президентом України відповідний Закон, – зауважила жінка. – Маємо підтримку дружини Глави держави Марини Порошенко, також Уповноваженого Президента з прав дитини Миколи Кулеби.

Натомість директор Черкаського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Богдан Санжарівець повідомив, що на Черкащині вже розпочали цей процес. У Смілі, приміром, навчання пройшли 12 осіб, готових бути наставниками. А 23-24 травня відбудеться навчання для представників центрів соціальних служб області, служб у справах дітей, інших освітніх, інтернатних установ.

– Спільно з різними фахівцями та громадськістю постійно працюємо над упровадженням соціально важливих проектів, – сказав Віталій Коваль. – Переконаний, наставництво може стати в області ще однією важливою формою виховання та допомоги дітям. А тому будемо вдячні за відповідні рекомендації. Водночас більш швидкому та ефективному впровадженню зазначеного проекту в нашому регіоні може посприяти й обласна програма розвитку громадянського суспільства. Адже в межах неї щорічно проходить конкурс відбору соціальних проектів неурядових організацій, що отримують кошти на їх реалізацію.

Зауважимо, Закон України №1504-VIII «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» щодо наставництва. Закон запроваджує інститут наставництва для роботи з дітьми, які виховуються в інтернатних закладах, з метою їх підтримки та підготовки до самостійного життя.

Про це повідомили в Черкаській ОДА.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+3 #1 Утримаєтесь? 13.05.2017 10:24
Сподіваюсь, хоча б на дітях, Коваль, не шукатимете наживи?!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100