реклама

реклама

З 1 вересня в місті Чигирин розпочало свою роботу Чигиринське бюро правової допомоги Черкаського місцевого центру з надання БВПД.

Як зазначила начальник Чигиринського бюро правової допомоги Ірина Іванівна Поліщук, з моменту відкриття бюро до них за консультацією звернулося майже 500осіб. З яких 1 – громадянка Білорусі.

В основному громадян цікавили питання щодо нарахування пільг та субсидій. Чимало звернень стосувалися й вирішення сімейних питань, пов’язаних з розлученням та сплати аліментів. Також громадяни просили роз’яснень щодо процедури спадкування.

Ірина Іванівна запевняє, що кожне звернення детально вивчено, а громадянам надано відповідні юридичні консультації: “Допомогу адвокатів за рахунок держави отримали 47 осіб. І на сьогодні вже маємо 30 завершених цивільних справ, без жодного негативного рішення”.

Також Чигиринське бюро правової допомоги щотижнево здійснює виїзні прийоми для надання безкоштовних консультацій громадян. Так, мобільні пункти консультування діють у Чигиринському управлінні пенсійного фонду, Управлінні соціального захисту населення, Чигиринському районному центрі зайнятості ,  Чигиринському районному військовому комісаріаті та Чигиринському районному секторі ДМС України та ін.

Щомісячно виїзні прийоми фахівці Чигиринського бюро правової допомоги здійснюють по селах Чигиринського району (Медведівка, Стецівка, Тіньки, Трушівці тощо). Досить часто здійснюються виїзні прийоми і проведення консультування за місцем проживання громадян.

“Із 5 січня 2017 року набрав чинності Закон України “Про безоплатну правову допомогу” в частині розширення кола осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, - зауважує Ірина Поліщук. - Метою цих законодавчих змін є посилення соціальних гарантій шляхом розширення кола осіб, які мають право на гарантовану державою безоплатну вторинну правову допомогу”.

Насамперед, йдеться про внутрішньо переміщених осіб та осіб, які до сьогодні лише претендували на отримання такого статусу. Таким чином, завдяки змінам, скористатися кваліфікованою правовою допомогою тепер зможуть набагато більше громадян.

Така ж соціальна гарантія встановлена для осіб, які претендують на отримання статусу учасника бойових дій. Крім того, безоплатна вторинна правова допомога ветеранам війни, у тому числі учасникам бойових дій, іншим особам, на яких поширюється дія Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, надаватиметься не лише з питань їх соціального захисту, як це було до прийняття зазначених змін, а з будь-яких інших питань.

Також суттєво змінилися підходи до визначення рівня малозабезпеченості, що є критерієм для отримання безоплатної вторинної правової допомоги:

– по-перше, особа матиме таке право, якщо її дохід не перевищує двох прожиткових мінімумів;

– по-друге, враховуватиметься середньомісячний дохід особи, яка звертається за допомогою, а не середньомісячний сукупний дохід сім’ї, як це було дотепер.

Внесені зміни враховують об’єктивну потребу у забезпеченні доступу до безоплатної правової допомоги особам, які мають дохід, що дорівнює прожитковому мінімуму або навіть більше, проте є недостатнім для самостійної оплати правових послуг. Крім того, прийняті зміни зроблять особу незалежною від доходів інших членів сім’ї у питанні звернення за безоплатною правовою допомогою. Насамперед, це уможливить звернення за такою допомогою осіб, законні інтереси та права яких порушуються в сім’ї.

“Відрадно, що населення хоче знати свої права і користуватися ними. Тож фахівці Чигиринського бюро будуть й надалі допомагати громадянам в правопросвітництві та надаватимуть якісну правову допомогу кожному, хто цього потребує”, - зазначає Ірина Іванівна.

 

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
0 #1 Держава для людей 14.05.2017 17:46
А чому не створити заодно бюро безоплатних нотаріальних послуг для учасників бойових дій, інвалідів та дітей війни, інших малозабезпечени х верств населення? Ті ціни, які встановлені приватними нотаріусами по суті є грабіжницькими. Вони не є договірними, людей ставлять перед фактом вже встановленої ціни на вчинення нотаріальних дій. А ще є багато районів, де немає державних нотаріусів і приватні нотаріуси фактично зайняли монопольне становище на цьому ринку, встановивши вкрай високі ціни на свої послуги. У людей не має вибору і вони змушені платити за ставками, які їм пропонують приватні нотаріуси.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100