реклама

реклама

Головна проблема української економіки - продуктивність праці занадто низька. Маємо будувати незалежні й ефективні інститути - правоохоронну та судову системи, державна службу. Якщо хочемо, щоб остання працювала ефективно, маємо наймати туди професіоналів і платити їм ринкові гроші. Так вважає перший заступник міністра економічного розвитку 33-річний Максим Нефьодов.

773850_1_w_590

У інтерв’ю «Газеті по-українськи» він розповів про Prozorro та згадав за Черкаси…

– Prozorro в обов'язковому порядку працює рік. За цей час могли навчитися обходити систему. Є такі випадки?

– Система електронних закупівель - це не механізм, який б'є струмом через інтернет будь-кого, хто задумав якесь зло. Чи може вона змусити держслужбовця не купувати Mercedes, якщо він хоче? Не може. Наше завдання - підсвітити цю закупівлю. Показати її суспільству, аби воно вирішувало - чи треба платити за Mercedes, споруди для Євробачення, харчування для дипломатичних місій. Це питання, яке має бути не кулуарне, а прозоре й видиме кожному.

– Але ж є методи, як обійти систему? Наприклад, у Черкасах більш як 300 мільйонів гривен із міського бюджету розбили на допорогові закупівлі й обійшлися без відкритих конкурсів.

– Якісь порушення ми можемо перекрити технічно, якісь - на 50 відсотків, якісь маємо зробити видимими. Черкаси - приклад гарної роботи системи. Ті речі, про які раніше ні ви, ні я, ні правоохоронці не дізналися б - тепер видимі. За 10 секунд можна побачити: "А чого це сума допорогових закупівель у Черкасах перевищує середню в країні в багато разів? Значить це - точка ризику, треба дивитися". Звичайно, є порушення. Ця боротьба ще далека від успішного завершення. Коли в системі зникають близько 20 відсотків тендерних бюджетів, зрозуміло - вони осідають у когось в кишені. Ці люди не радіють реформам, не кажуть: "Prozorro ввели. Супер. Тепер будемо купувати менше Mercedes і віл у Монако". Вони намагаються інноваційно підходити до корупції. А ми - розвивати систему й далі закручувати гайки.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+2 #3 Олеся 28.05.2017 17:33
Черкаси - це одна з точок ризику. Показово на всб країну треба покарати тих, хто обійшов систему і провів допорогові торги.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #2 Не здивований 25.05.2017 22:33
Цитую Фьодов:
Журналісти, ви що - не зрозуміли, що він якраз назвав Черкаси як приклад того, як намагаються шахраювати з коштами і попадаються завдяки системі "Прозорро"?

У них хавжди провальні заголовки :-x
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+9 #1 Фьодов 25.05.2017 21:13
Журналісти, ви що - не зрозуміли, що він якраз назвав Черкаси як приклад того, як намагаються шахраювати з коштами і попадаються завдяки системі "Прозорро"?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100