реклама

реклама

Черкаси стали одним із десяти міст-переможців проекту «Партисипативна демократія та обґрунтовані рішення на місцевому рівні в Україні», у ході якого органи місцевого самоврядування мають визначити для себе найефективніші способи і методи акумулювання і витрачання коштів громади, пише "Вичерпно".

Друге засідання цієї робочої групи відбулося саме в Черкасах, куди й завітали делегати з Чернівців, Чернігова, Івано-Франківська, Житомира, Вінниці, Луцька, Рівного та Тернопіля.

- Наш міський голова був особисто присутній на першій нараді, яка проходила в Києві. І він цілий день пропрацював з фінансистами. Тому було вирішено, оскільки й нас найактивніший міський голова, він готовий працювати, що саме в Черкасах пройде наступна зустріч , — розповіла директор департаменту фінансової політики Черкаської міської ради Наталія Джуган, аргументувавши, чому саме в Черкасах зібралися представники міст-переможців проекту.

18902682_1173528829442093_790819563_n-710x434

- Ми раді вітати вас у нашому місті, — у свою чергу звернувся до учасників заходу міський голова Черкас Анатолій Бондаренко. — Переконаний, що ваша робота буде надзвичайно ґрунтовною, у ході якої ви кращі приклади нашого самоврядування візьмете собі, а ми навчимося чомусь у вас.

Цей проект фінансується Міністерством закордонних справ Норвегії. Він триватиме до кінця року. І у його ході має відбутися ще декілька подібних зустрічей в інших містах України.

- Зараз ми зайшли в проект з норвежцями і спільно із Асоціацією міст України, який дасть нам можливість скоригувати у правильному напрямку саме фінансову децентралізацію, покращити те, що ми маємо на сьогодні. Адже я постійно наголошую на тому, що ось держава нам передає все нові і нові повноваження і нам доводиться постійно думати, а чи вистачає нам коштів на ці нові повноваження. Сьогодні ми маємо ресурси, але із року в рік у нас погіршується можливість спрямовувати кошти на розвиток, оскільки не вистачає коштів на соціальний захист, медицину, освіту. І тому сьогодні ми матимемо можливість порівняти себе з іншими містами України, щоб у майбутньому приймати правильні, виважені управлінські рішення.

У рамках проекту будуть проводитися опитування серед містян, які дадуть змогу зрозуміти фінансистам Черкас, наскільки якісно формується міська скарбниця і наскільки ефективно вона використовується.

Також, за словами пані Джуган, у рамках проекту вони дослідять ефективність запровадження місцевих податків і зборів, показники якості надання освітніх послуг, соціального захисту, житлово-комунального господарства і охорони здоров’я.

Уже зараз видно ті показники, за якими Черкаси займають передові позиції — спрямування великих ресурсів саме на будівництво і реконструкцію міських доріг, розвиток освітніх закладів, та ті, над якими ще треба попрацювати — надмірні затрати в освітній галузі та галузі охорони здоров’я, коли на послугу витрачається велика кількість коштів, а послуга від цього не стає якіснішою.

Учасники з інших міст також активно налаштувалися як поділитися досвідом, так і запозичити найефективніші управлінські практики Черкас, зокрема йтиме мова і про Громадський бюджет, який Черкаси на рівні з Черніговом і Полтавою першими впровадили в життя.

18835126_1173528819442094_2064023413_n

- Зараз ми маємо можливість створити платформу для обміну думками, проблемами, і конкретно подивитися, що ми можемо зробити в цьому напрямку. Адже у кожного міста є свій досвід, і тут зібралися справжні професіонали. І дуже приємно, що ми сьогодні все це напрацьовуватимемо тут, оскільки Черкаси завжди є нашим партнером у лобіюванні інтересів місцевого самоврядування, — відзначила координатор проекту в АМУ Наталя Бескупська.

Друге засідання робочої групи з підвищення ефективності діяльності в сфері місцевих фінансів продовжиться  Черкасах ще й завтра.

реклама

Коментарі  

 
0 #1 Скільки бачили 01.06.2017 18:15
Хай повчаться у нас як самоврядувати місцеві кошти. Адже нам так потрібен Льодовий палац.Це саме необхідне.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100