реклама
Sucurity Police

реклама

6 червня в історичному музеї Корсунь-Шевченківського державного історико-культурного заповідника відбулось засідання круглого столу, присвячене 100-річчю Української революції 1917 – 1921 років, повідомляє сайт управління культури та взаємозв’язків з громадськістю Черкаської ОДА.

7ae73efe4c50580e061849ef2d5b5ea4_L

На засіданні науковці, краєзнавці, вчителі історії загальноосвітніх шкіл обговорили низку питань з історії Української революції 1917 – 1921 років.

Завідувач історичного музею, кандидат історичних наук Станіслав Степенькін у своєму виступі виклав хронологію основних подій доби революції та провів історичні паралелі з сьогоденням. Учитель історії Корсунь-Шевченківської загальноосвітньої школи № 2 Оксана Степаненко акцентувала увагу присутніх на тому, що в загальноосвітній школі не достатньо приділяється уваги подіям Української революції 1917 – 1921 років: мало відведено годин для вивчення цієї теми, не досконалий підручник. Учасниками заходу була внесена пропозиція звернутись через депутатський корпус Корсунь-Шевченківської районної ради до Міністра освіти і науки України Лілії Гриневич стосовно перегляду шкільної програми з історії України.

Заступник директора Заповідника з наукової роботи Лідія Овсієнко розповіла про джерельну базу наукового дослідження «Корсунщина в добу Української революції 1917 – 1921 років». Була продемонстрована низка музейних експонатів цього періоду з фондів Заповідника, зокрема атестат про закінчення в 1918 році Корсунського вищого початкового училища Дар’єю Бойко, в якому серед предметів, що вивчались, є українська мова і література, історія та географія України.

Директор заповідника, кандидат історичних наук Парасковія Степенькіна оприлюднила результати останніх досліджень про життєвий шлях видатного українського хореографа і танцюриста, уродженця м. Стеблева Василя Авраменка, зокрема, маловідомі факти, що стосуються доби Української революції. Завідувачка меморіального музею К.Г. Стеценка Лариса Цьоменко розповіла про державну та громадську діяльність, творчість видатного українського композитора, уродженця с. Квіток Кирила Стеценка.

Старший науковий співробітник Олена Райкова привернула увагу присутніх до постаті відомого українського художника Федора Різниченка, який у 1918 році переїхав з м. Петрограда до м. Стеблева, охарактеризувала його творчість доби революції.

У виступі завідувачки музею історії Корсунь-Шевченківської битви Тетяни Полякової прозвучала інформація про долю творів мистецтва та бібліотеки, що знаходились у палаці Лопухіних-Демидових у м. Корсуні. Вона наголосила на тому, що деякі твори мистецтва зберігаються в Черкаському обласному краєзнавчому та Черкаському обласному художньому музеях.

Присутніх цікавило питання про участь корсунців в Українській революції 1917 – 1921 років. Під час дискусії були згадані імена учасників революції, які були розстріляні під Базаром у листопаді 1921 року, – це Кость Янишевський (із м. Корсуня), Аврам Чечень (із с. Сидорівки). Молодший науковий співробітник Оксана Гаркава розповіла про корсунця Євмена Давиденка, який у 1918 році добровольцем вступив в армію УНР. Для наукового повідомлення були використані спогади його внука Сергія Давиденка, відомого на Черкащині художника.

Великий інтерес у присутніх викликав виступ краєзнавця Сергія Павліченка, який продемонстрував кілька рідкісних книг із історії Української революції 1917 – 1921 років, процитував окремі спогади, надруковані в них. Зокрема, спогади командира полку Чорних Запорожців Петра Дяченка про перебування в селах сучасного Корсунь-Шевченківського району в лютому 1920 року під час Першого зимового походу армії УНР. Була звернута увага на необхідність вивчення історії діяльності Деренківецько-Корнилівського повстанського району, протокол зборів якого від 7 січня 1920 року був надрукований Юрієм Тютюнником у книзі «Зимовий похід 1919 – 1920 рр.».

У засіданні круглого столу взяли участь заступник голови Корсунь-Шевченківської районної ради Петро Пустільнік, перший заступник голови районної державної адміністрації Олексій Ващенко, заступник міського голови м. Корсуня-Шевченківського Ольга Шевчук.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100