реклама
Sucurity Police

реклама

15 червня 2017 року виповнюється 115 років з дня народження української письменниці, поетеси, перекладача Наталії Андріївни Лівицької-Холодної (1902-2005). Цій даті був присвячений творчий вечір «Сім літер, що палають в слові Україна», який відбувся в Черкаському обласному краєзнавчому музеї. Про це «Прочерку» повідомили музейні працівники.

DSCN3602

Учасниками творчого вечора стали волонтери Відділення Всеукраїнської благодійної організації «Турбота про літніх в Україні» в м.Черкаси (виконавчий директор Бугеря Тетяна Анатоліївна), які виконують проект за програмою «Місце зустрічі – Діалог» в Україні Німецького Федерального Фонду EVZ.

Про життєвий і творчий шлях нашої землячки розповіла старший науковий співробітник музею Марина Бугеря. Присутні дізнались, що Наталя Лівицька народилася 15 червня 1902 р. біля Гельмязева Золотоніського району на Черкащині. Вона навчалась у Золотоніській та інших гімназіях України. Більшу частину майже 103-річного життя Лівицька прожила в еміграції. Батько поетеси Андрій Лівицький (1879-1954) – відомий український громадський і політичний діяч УНР. Наталя разом з сім’єю під час національно-визвольних подій 1917-1922 рр. опиняється в еміграції, зокрема, в Чехії, Польщі. Середню освіту поетеса здобула в Подєбрадах, закінчила Празький Карловий університет.

Після Другої світової війни Лівицька-Холодна мешкала в таборах для переміщених осіб. 1950 р. переїздить до США і проживає поблизу Нью-Йорка. Була членом управи Союзу українок Америки, перекладала твори

Ш. Бодлера, П. Валері, Піранделло. Померла поетеса в 2005 р. на 103 році життя у Канаді.

DSCN3626

На зустрічі прозвучала жіноча інтимна лірика, патріотичні вірші, написані з думкою про Україну далеко від батьківщини. Звучали вірші з поетичних збірок «Вогонь і попіл» (1934), «Сім літер» (1937) «Поезії старі і нові» (1986) у виконанні волонтерів відділення Лободюк Віри Григорівни, Пушкаренко Світлани Борисівни, Кухарчик Ганни Миколаївни, Бобровник Катерини Григорівни, Головченко Надії Степанівни, Темченко Марії Пилипівни, Ковтун Валентини Миколаївни та Поліни Гайдук (8 років). Волонтери виконали чудові пісні "Троянди на пероні" та "Україна є", після останньої прозвучало патріотичне гасло "Слава Україні".

Наталія Лівицька-Холодна – поетеса камерного амплуа, музика її поезії широко відома серед української діаспори, закордонному читачеві, але мало знана на Україні. Поезія Лівицької-Холодної заслуговує на увагу на батьківщині поетеси. Приємно зазначити, що до поширення знань про відому в світі землячку долучились не тільки науковці музею, а старше покоління нашого міста. Багато хто відкрив для себе нове ім’я в літературі. Це було справжнє свято ліричної та патріотичної поезії.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100