реклама
Sucurity Police

реклама

На підставі збору думок українців про бажану систему виборів експерти громадської організації «Центр UA», котра консультує Уряд України, зробили висновок про те, яка виборча система була б для України найкращою.

Рибачук2

– Європейський Союз уже втрачає терпець і починає буквально волати, чому в Україні три роки не змінюються склад Центральної виборчої комісії й закони про вибори, про референдум, – розповів під час сьогоднішніх зустрічей із журналістами та громадськістю Черкас голова ГО «Центр UA», колишній перший віце-прем’єр-міністр України Олег Рибачук.

На думку Олега Борисовича, серйозним бар’єром на шляху реформ є безвідповідальна позиція багатьох депутатів Верховної Ради, зокрема, деяких парламентських комітетів. З іншого боку, відомо, що у разі потреби (наприклад, призначення Юрія Луценка Генеральним прокурором) Президенту, не зважаючи ні на що, вдається провести через парламент необхідні рішення.

Зараз, на думку фахівців «Центру UA», вкрай необхідно, щоб Верховна Рада здійснила зміни у складі ЦВК та схвалила новий закон про вибори до парламенту.

– Громади вимагають виборів за пропорційною системою (бо мажоритарна система дискредитувала себе масовим підкупом виборців), але щоб було й регіональне представництво, – зазначив експерт «Центру UA» Андрій Андрушків. – Отже, Україні найбільше підійшла б пропорційна виборча система із відкритими регіональними списками.

Андрухив

Як пояснив пан Андрушків, ця система працює таким чином.

Виборчими округами виступають області. Кожна область дає в парламент певну кількість депутатів (залежно від кількості населення в регіоні).

– Візьмемо для прикладу область (Черкаську або якусь іншу), котра має делегувати до Верховної Ради, ну скажімо, 14 депутатів. Кожна партія складає в області виборчий список із щонайменше 14 кандидатів у нардепи. А виборець голосує за партію, але не просто за партію, але за того кандидата у партійному списку, кого він підтримує, – пояснив Андрій Андрушків.

На думку фахівців «Центру UA», така система, хоч і не є ідеальною, але запобігає багатьом маніпуляціям на виборах і ускладнює партіям продаж місць у списку.

Крім того, експерти пропонують обмежити до певного рівня витрати партій (кандидатів) для проведення передвиборчої агітації, щоб багаті й бідні мали відносно рівні шанси перемогти на виборах.

реклама

Коментарі  

 
0 #1 Ох 21.06.2017 18:20
"голова ГО «Центр UA», колишній перший віце-прем’єр-міністр України Олег Рибачук".
Ідіот з яких розпочався безлад в Україні.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100