реклама

реклама

20 червня в Ропотуському будинку культури проведено нараду з очільниками територіальних громад Уманщини. У колі обговорених питань – стан соціально-економічного розвитку населених пунктів району; виконання сільських і селищного бюджетів за 5 місяців 2017 року. 1498486196_02

На початку цього заходу голова районної ради Оксана Супрунець, керівник апарату райдержадміністрації Наталія Сиротюк разом з керівниками структурних підрозділів РДА та районної ради, сільськими й селищним головами району відвідали села Затишок, Колодисте, Рижавка, Фурманка й Ропотуха. Там вони ознайомились зі станом забезпечення життєдіяльності закладів соціальної сфери, благоустрою сільських територій, роботою закладів торгівлі тощо.

Учасники наради спочатку завітали до Затишанської сільської ради, до складу якої входить два населених пункти – Затишок і Малий Затишок. Сільський голова Віталій Абрамчук запропонував відвідати місцеву школу, клуб, бібліотеку, заклади торгівлі, побачити всю інфраструктуру села. За його словами, уже цьогоріч планується виконати ямковий ремонт доріг на вулицях Гагаріна й Шкільна; провести ремонт клубу й приміщення сільської ради. Для цього акумульовано відповідні бюджетні кошти.

Наступним відвідали село Колодисте, в якому проживають 1496 осіб. Раніше тут працював цукровий завод, але вже майже 18 років, як припинив свою діяльність. Це суттєво вплинуло на зниження зайнятості місцевого населення. Відвідавши школу, учасники наради були приємно вражені побаченими експонатами у шкільному музеї історії освіти села та в краєзнавчому музеї села. Приємно здивував і місцевий дитячий садок своїми павільйонами й дитячими ігровими майданчиками. На сьогодні тут працює три групи. Для дітей створені гарні умови: в будівлі затишно, тепло, в наявності розмаїття іграшок та пізнавальних ігор. Оглянуто і місцевий будинок культури, бібліотеку, лікарську амбулаторію загальної практики сімейної медицини, паркову зону.

У спілкуванні із сільським головою Миколою Брижатим дізналися, що нинішнього року за бюджетні кошти відремонтовано дороги на вулицях Заводська й Спортивна, частково виконано ремонт будинку культури, продовжується благоустрій сільських територій.

У Рижавці мешкають майже 800 жителів. Тут делегація посадовців відвідала сільську раду, міжшкільний виробничий комбінат й також побували в усіх місцевих закладах соціальної сфери. Було видно, що тут ще багато належить зробити, аби село мало належний вигляд.

У Фурманці, де проживають 450 осіб, учасників виїзної наради здивували сільські обнови. За словами сільського голови Галини Ковальчук, до сільського бюджету за 5 місяців 2017 року залучено 3,278 млн.грн., що склало 122 % до запланованого показника. Вона наголосила, що основним джерелом надходжень до бюджету вже другий рік поспіль є акцизний збір (податок від реалізації пального), який сплачує автозаправка «ОККО», що побудована в адміністративних межах Фурманської сільської ради.

За рахунок цих коштів у селі відремонтовано дороги; проведено капітальний ремонт будинку культури і фельдшерського пункту та облаштовано прилеглу до них територію; виконано ремонт фасаду адмінбудинку сільської ради й перекрито дах, вимощено прибудинкову територію плиткою; облаштовано територію біля ДНЗ «Горобинка»; встановлено меморіальну стіну на сільському кладовищі та вимощено плитку довкола неї; придбано і встановлено в селі контейнери «ЕКО» для збору та вивезення сміття компанією, з якою укладено угоду; придбано нові сценічні костюми для сільського художнього колективу і спортивну форму та інвентар для спортивного гуртка; встановлено нові автобусні зупинки й багато іншого.

Учасники наради у Фурманці разом з головою районної ради Оксаною Супрунець відвідали місцеве кладовище й поклала квіти до могили Героя України Віталія Смоленського, який удостоєний ордена «Золота Зірка» за громадянську мужність і патріотизм, виявлені під час Революції гідності.

Завершальним пунктом відвідування стало село Ропотуха, де проживає біля 550 осіб. Вже другий рік поспіль очолює громаду молодий і завзятий Олександр Затишняк. За результатами діяльності у 2016 році Ропотуська сільська рада виборола третє місце у конкурсі районної ради «Сільська рада року».

Тут ремонтуються дороги, капітально відремонтовано будинок культури, облаштовуються сільські території, повністю відновлено вуличне освітлення, проведено ремонт обеліску Слави, встановлено нові зупинки, впорядковується кладовище. Розпочато роботи з підведення Інтернету, облаштовується волейбольний майданчик тощо.

Виконати ці роботи вдалося також завдяки надходжень до бюджету від реалізації пального, який сплачує автозаправка, що побудована в адміністративних межах Ропотуської сільської ради.

За спонсорської підтримки керівника місцевого сільгосппідприємства, депутата районної ради Юрія Гриня у селі триває будівництво храму.

Далі, відповідно до плану роботи, присутні заслухали інформацію про підсумки економічного і соціального розвитку району за 5 місяців 2017 року, яку представила начальник відділу економічного розвитку та торгівлі райдержадміністрації Тетяна Солом’яна, та про підсумки виконання сільських і селищного бюджетів за 5 місяців 2017 року, про що інформував начальник фінансового управління райдержадміністрації Микола Івасюк.

Начальник управління агропромислового розвитку райдержадміністрації Валентина Мовчанюк, яка також взяла участь в нараді, зазначила, що саме сільськогосподарська галузь є однією з основних бюджетоутворюючих галузей району. За її словами, саме детальний облік земельних ресурсів та їх повне залучення до оподаткування сприяє точності при плануванні дохідної частини кожної сільської ради.

Підбиваючи підсумки роботи, голова районної ради Оксана Супрунець, зокрема, відзначила, що кожен з керівників територіальної громади мав можливість на власні очі побачити, які досягнення й проблеми має кожний населений пункт, який відвідали цього дня. Це дає привід до роздумів та має стати порівняльним майданчиком у плануванні роботи на майбутнє. Потім додала, що у тих територіальних громадах, де є лад і порозуміння, ефективно вирішуються всі актуальні питання, пов’язані із забезпеченням належного добробуту людей – удосконалюється матеріально-технічна база соціальних об’єктів, ремонтуються дороги, освітлюються вулиці, належно контролюється стан громадської безпеки тощо.

- Сьогодні показовим є те, що завдяки спільній позиції районної державної адміністрації, районної ради та очільників територіальних громад Уманщини можна зробити набагато більше доброго і корисного для жителів нашого району. Адже що таке цифри чи певні якісні показники? Це – і наповнення місцевих бюджетів, і зайнятість населення, це – життя людей. Тому, безумовно, найкращий соціальний захист працездатного населення – це наявність роботи й гідної заробітної плати, - резюмувала на завершення наради голова районної ради Оксана Супрунець.

Виконавчий апарат обласної ради

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100