реклама

реклама

Не так давно наша область потерпала від холодного повітря і навіть заморозків. Нині ж на її жителів чекають нові несподіванки від погоди. І хоча, за словами синоптиків, другий місяць літа завжди «тішить» надмірним теплом, цей липень обіцяє бути аж надто щедрим. Найгірше, що така ситуація може мати досить неприємні наслідки не лише для здоров’я, умов роботи та відпочинку черкащан, а й суттєво вдарити по гаманцях. Адже від спеки потерпають не лише люди, а й рослини, зокрема й сільськогосподарські, пише «Нова Доба».

1498565310_golov

Як повідомляють в обласному гідрометцентрі, зараз в окремих місцях метровий шар ґрунту – сухий. Рівні ґрунтових вод в області на 1–1,2 м нижчі середніх багаторічних значень та одні із найнижчих за останні роки.

За словами начальника Черкаського обласного центру з гідрометеорології Віталія Постриганя, дефіцит опадів значний, і з початку місяця становить до 87 %, з початку року – до 65% до норми. За спостереженнями метеостанцій, кількість опадів, що випала з початку року у Смілі, Звенигородці та Каневі, є найменшою з 1961 року, в Черкасах, Чигирині та Золотоноші – на 2 місці після 1972 р.

Засуха розвивається і вже охопила 70 % території області. Така погода погіршила види на врожай всіх культур, крім того, якість врожаю, сформованого в умовах засухи, теж низька.

За прогнозами синоптиків, до 26 червня на Черкащині очікується нестійкий характер погоди із дощами різної інтенсивності та тривалості, подекуди із градом та шквалами, на фоні підвищення температури повітря. На кінець місяця температура зросте до 30–35° С. Такі дощі є запізнілими для формування врожаю ранніх хлібів, а зростання температури лише прискорить дозрівання зерна та значно підвищить імовірність лісових пожеж та тління торф’яників.

Загалом, за оцінками Укргідрометцентру, зниження врожайності озимих культур у Черкаській (а також у Київській, Херсонській, Запорізькій, Полтавській, Кіровоградській та Миколаївській) області можливе на рівні 10–15%.

– Такої екстремально низької забезпеченості ґрунтів вологою не спостерігалося на території України вже протягом 40 років. Характерною рисою нинішніх умов є нестача вологи для нормальної вегетації рослин у центральних і частині північних областей, – заявила заступниця міністра аграрної політики і продовольства Олена Ковальова. За її словами, з огляду на цей фактор, міністерство з пересторогою ставиться до прогнозів урожаю зернових культур, їх можна буде зробити тільки після збирання 15–20% ярих зернових.

Черкаські аграрії лише підтверджують думку столичних спеціалістів.

– Така нестабільна й нехарактерна для цих місяців погода вкрай негативно вплинула на зернові. Тож високої урожайності пшениці та ячменю чекати не варто. В кращому разі пшениці буде п’ятдесят центнерів з гектару, ячменю, відповідно, тридцять. І це ще дуже оптимістичний прогноз, – коментує ситуацію головний агроном СТОВ ім. Ватутіна, що на Звенигородщині, Володимир Мельник. – Щодо сої, то й тут ситуація невтішна. Рослина, досягнувши 15–20 сантиметрів, уже викинула цвіт (при нормі не менше 30 см). Ще такого не було, щоб при настільки маленькому рості починалося цвітіння, – говорить пан Володимир. – Те саме стосується й сояшника: зазвичай цвітіння починається, коли рослина досягає півтора-два метри. А зараз лише метр – і вже повикидав головки!

Іншими словами, рослинам катастрофічно не вистачає вологи, щоб нормально рости.

– Натомість завдання кожного живого організму – це розмноження. Тож, відчуваючи «брак сил» піти в ріст, рослини починають зацвітати, щоб дати насіння, – пояснює Володимир Мельник. – Проте, якщо не буде дощу, то рослина під навантаженням просто скине квіти, або ж будуть пустоцвіти.

Якщо пшеницю та ячмінь уже ніщо не врятує, то соя, сояшник і буряк ще мають шанс. Головне, за словами пана Володимира, щоб нарешті почалися дощі.

– У протилежній ситуації восени варто очікувати суттєвого зростання цін на хлібобулочні, макаронні вироби та крупи, – підсумовує фахівець.

Не порадує черкащан і погода наступного літнього місяця. Підвищення температури повітря підтверджують і народні експерти. Зокрема відомий народний синоптик Володимир Бойко з Маньківки називає наступний місяць спекотним зі зливами.

– Я спостерігаю за погодою вже дуже давно. Перші записи робив ще в шкільні роки. Можу точно сказати, що всі липні на Черкащині дуже спекотні, із високими температурами і грозами. Вчені визначили, що температура на планеті загалом піднялася на 2 градуси. Якщо таке явище триватиме, нас очікуватимуть великі катастрофи. Але мені віриться, що цього не станеться. Я переконаний, що земля має здатність до самовідновлення. Нинішні ж явища є сезонними. Мені вдалося виявити закономірність: температура змінюється циклічно з проміжком у 30 років. Нині розпочався цикл зниження, а отже, в наступні десятиліття ми побачимо, що температура повітря поступово знижуватиметься на 2–3 градуси.

За словами синоптика, перша декада липня буде сонячна, з температурами вночі +14…+20, удень +29…+32° С Друга декада подарує багато хмарних і з проясненнями днів, але більше світитиме сонце. Вночі +12…+20° С, удень від +22 до +30 градусів. Дощі будуть нечасто, але можливі зливи. У третю декаду температури будуть від +15 до 20 градусів уночі і від 24 до 32 градусів удень. У серпні спека, зрештою, спаде. Вересень буде теплий, а жовтень вже «порадує» заморозками.

Владислав Бедринець, Світлана Лазаренко

реклама

Коментарі  

 
-1 #2 Антистец 30.06.2017 08:22
Казалось бы, причем здесь ДНР? А оказывается, причем. Полоскание мозгов не должно прекращаться ни на секнду.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-1 #1 Регіональна Тальнівщина 29.06.2017 18:52
Цього року в так званих "аграріїв" (вчорашніх здирників і бандитів з ДНР) стався передоз з китайською хімією, тому частина урожаю просто вигоріла на сонці.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100