реклама
Sucurity Police

реклама

Війна на сході України та небезпека природних і техногенних катастроф спонукають черкаських освітян уважніше ставитися до цивільного захисту учнів та викладачів. На це в коментарі «Прочерку» наголосив заступник начальника штабу цивільного захисту управління освіти та науки Черкаської ОДА Микола Герман.

Герман

– Робимо все, щоб зберегти фонд захисних укриттів, привести вже наявні з них (стрілецькі тири, підвальні приміщення) до повної готовності використання їх за призначенням як тимчасових захисних споруд цивільного захисту, – розповів Микола Миколайович. – Усього по галузі налічується 221 придатна до тимчасового використання за призначенням захисна споруда.

Відділи освіти міськвиконкомів та райдержадміністрацій зосереджують увагу на забезпеченні постійної готовності сил і засобів цивільного захисту навчально-виховних закладів (об'єктів) до дій у режимах «Підвищеної готовності», «Надзвичайної ситуації».

На жаль, відчувається брак засобів індивідуального захисту органів дихання. Наприклад, респіраторів Р-2 є лише половина від потреби, протигазів ГП-5,7 – приблизно дві третини, дитячих протигазів ПДФ (ША) – менше третини, загальновійськових захисних комплектів – шоста частина від потреби. Ватно-марлеві пов’язки та медикаменти є в достатній кількості.

В області готові до роботи 1289 пунктів видачі засобів захисту органів дихання і шкіри із терміном видачі цих засобів протягом однієї доби. Забезпечено готовність формувань цивільного захисту до можливої евакуації працівників і членів їх сімей, майна навчальних закладів у заміську зону розосередження.

Як зазначив Микола Герман, аналіз підсумкових звітів структурних підрозділів галузі освіти за 2016–2017 навчальний рік, вивчення на місцях стану цивільного захисту свідчить, що переважна більшість керівників структурних підрозділів галузі відповідально ставиться до підготовки учасників навчально-виховного процесу і працівників галузі до дій у надзвичайних ситуаціях. План основних заходів підготовки цивільного захисту у функціональній підсистемі «Освіта і наука України» у Черкаській області виконується у визначені терміни. Навчання з питань цивільного захисту зосереджене навколо Навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Черкаської області ДСНС України, управління освіти і науки обласної державної адміністрації, Черкаського обласного інституту післядипломної освіти педагогічних працівників.

– Разом із тим, на регіональному і об’єктовому рівнях в окремих навчальних закладах та органах управління освітою до організації підготовки цивільного захисту, як і в довоєнні часи, ставляться безвідповідально і формально, – зазначив Микола Миколайович. – Це важко зрозуміти, адже на кону – безпека дітей. А сама суть роботи педагога – це благополуччя дитини.

В області функціонує 1289 об’єктових формувань цивільного захисту, до складу яких входять 49 тисяч 537 осіб. Формування цивільного захисту навчальних закладів готові до виконання завдань цивільного захисту та до дій за призначенням в надзвичайних ситуаціях, на випадок терористичного акту або його прояву. Однак через відсутність коштів залишаються питання стовідсоткового забезпечення формувань цивільного захисту приладами радіаційної і хімічної розвідки та дозиметричного контролю, засобами індивідуального радіаційного, хімічного та медичного захисту.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100