реклама
Sucurity Police

реклама

У першій половині дня 1 липня 2017 року на Черкащині спостерігалася аномальна спека. Максимальні температури повітря досягли +35..37º, що відповідає критерію стихійного гідрометеорологічного явища, про це повідомив начальник Черкаського обласного гідрометцентру Віталій Постригань.

19679476_895561690582049_3396343975777998281_o

Ввечері, у період 18-21 години, в Черкаську область перемістився надто активний атмосферний фронт, з яким надійшло холодне повітря із північних широт. Швидкість його проходження була надзвичайною і сягала 120 км/год.

Відбулася зміна повітряних мас з дуже великими контрастами температури. За короткий проміжок часу температура повітря різко знизилася із +35..36º на 17-18º, що відповідає критерію різкої зміни погоди.

Зміна погоди супроводжувалася зливовими дощами, які відмічалися по всій території області, проте їх кількість в різних районах значно відрізнялася.

В цей же час спостерігалися грози, а метеорологічні станції Канів та Золотоноша зафіксували випадіння граду середнім діаметром 6-10 мм.

Максимальна швидкість вітру в цей період сягала 15-19 м/с, а метеорологічні станції Умань та Золотоноша зафіксували шквал 20 м/с.

Як зауважив пан Постригань, грозові явища – зливи, шквали і град носять локальний характер, тому їх інтенсивність може значно відрізнятися в різних районах області і навіть в межах одного населеного пункту.

За наслідками та характером пошкоджень інфраструктурних об’єктів, опор ліній електропередач, зелених насаджень у Золотоніському, Чорнобаївському, Драбівському, Уманському та Шполянському районах можна стверджувати, що спостерігався мікросмерч.

Такі явища як мікросмерч виникають раптово і спрогнозувати їх за 2-3 дні неможливо. Побачити таке загострення на метеорологічному локаторі можна за лічені години.

Штормове попередження про ускладнення погодних умов було доведено черговим інженером обласного гідрометцентру до чергових обласної державної адміністрації, всіх обласних служб, міських рад та РДА 1 липня о 15 год. 07 хв.

Сьогодні в населених пунктах області, зокрема в Золотоніському районі,  розповсюджуються чутки про те, що нібито найближчими днями катаклізми ще більшої сили повернуться в регіон.

- З огляду на це я офіційно стверджую, що жодних підстав для паніки немає, синоптичні розрахунки це теж спростовують. А інформаційний шум довкола стихійного лиха в області скоріш за все комусь вигідний.

Щодо бажання і намірів заступника голови ОДА Віталія Коваля відправити мене в Уманський район, про що повідомлялося в інформаційних джерелах зранку 3 липня, то особливого бажання коментувати такого роду висловлювання не маю, а тим більше вести полеміку в публічній площині. При потребі я виїжджаю в райони області як для спілкування з людьми, керівниками господарств, фермерами так і для вирішення виробничих питань служби. І при необхідності можу познайомити керівників такого рангу з  особливостями роботи метеостанцій і на простих прикладах пояснити чому мікросмерч часто не фіксується метеостанціями.

За прогнозом, найближчі 5 діб погоду Черкащини формуватимуть прохолодні повітряні маси з північних широт. Тому спостерігатиметься помірно тепла погода з денними максимумами до 26º.

До 8 липня істотні опади не прогнозуються, що цілком сприятиме відновлювальним роботам.

реклама

Коментарі  

 
-1 #3 Косяк 06.07.2017 11:28
А гідрометцентр, у томц числі і місцевий проснувся на третій день після лиха. За що вони грощі отримують? Ліквідувати їх, або хай компенсують збитки від буревію, який вони "не побачили" за день.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-1 #2 Регіональна Тальнівщина 05.07.2017 08:33
Капітан Очевидність нарешті проснувся 8)
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-6 #1 Сидоров. 04.07.2017 16:32
повернення стихії на Черкащину найближчими днями не варто!....так не варто, чи не будЕ!!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100