реклама

реклама

Минулої суботи ввечері по Чорнобаю та сусідніх селах Богодухівці, Іванівці, Красенівці, Привітному, Савківці, Новому Житті і Тарасівці пронісся буревій, який наробив багато лиха. Люди оговтуються від негоди, прибирають те, що натворила стихія та нашвидкоруч латають покрівлю своїми силами вкриваючи брезентами та плівкою.
DSCN8746

У Красенівці, на малій батьківщині уславленого спортсмена, борця, земляка Івана Максимовича Піддубного, крім пошкоджених будівель та ліній електропередач вітер та град понівечили та зовсім знищили посіви різних культур на полях та людських огородах. До деяких полів із – за повалених дерев і зараз не має змоги доїхати.

– Після буревію до нас в село неможливо було добратися, – ділиться з журналістами Олександр Вишня, Красенівський сільський голова. – Не дай Бог, комусь стало б погано, чи щось інше трапилося, то швидкій чи пожежній рух був би повністю заблокований. На одному в’їзді електроопори лежали на дорозі, їх як сірники ламало і викручувало, а на другому повалені верби перегородили шлях. Є будинки, які повністю залишилися без даху.

Коли все вщухло, просто оторопіли. Не можливо було повірити, що за декілька хвилин буревій ніби змішав гілки дерев, скло, шифер.

Найперше трактором почали звільняти основну дорогу та вулиці від завалів могутніх дерев. Рештки шиферу густо встелили площу центру села перед пам’ятником та музеєм Івана Піддубного. Металеві покрівлі на будинку культури, борцівському помості завернуті та зірвані. Такий вигляд мало і адміністративне приміщення контори.

DSCN8738

– Шифер піднімало, як листочки з дерева, – розповідають в розпачі люди. – Один зняло прямо з контори і занесло аж до сусідів, пробило в хаті вікно і в ліжку застрягло. Слава Богу, що так обійшлося і ніхто з людей не постраждав.

20170703_100857

Від побаченого в господарстві – моторошно. Ангари та сіносховища завалені, ферми з великими дірами в даху або зовсім їх немає. Поряд з лісосмугою поле соняшника, на якому залишилися одні стовбури.

20170703_100650

20170703_104501

– В той час негоди у нас якраз проходило вечірнє доїння, частина тварин ВРХ була у літніх таборах, – розповідають працівники ферми. – То коли все розпочалося, переляканий скот метався по загону і проломив огорожу, і все стадо почало розбігатися. Деяких шукали по селу, в людей на огородах та полях. Дерева тут попадали так, що на ферму ні заїхати ні виїхати було не можливо.

20170703_095646

Директор СТОВ «Красенівське» Леонід Циба каже, що дякуючи керівникам корпорації «Дніпро» Петру Григоровичу та Андрію Петровичу Душейкам, котрі вже о п’ятій ранку були в Красенівці та швидко зреагували на ситуацію, що склалася, було мобілізовано на допомогу більше сотні працівників корпорації «Дніпро» з Васютинець, Старого Ковраю, Степового. Спочатку розпочали розчищати вулиці. Потім будівельні бригади взялися ремонтувати дахи на господарських приміщеннях. «Ми б самі з цим не справилися, бо у кожного ще й вдома понаробляла стихія всього», – кажуть у господарстві.

фото 2

Буревій не обминув сільські кладовища, побиті та понівечено багато пам’ятників.

фото 4

– Мені вже вісімдесятий рік, але такого я ще не бачила. Дощ був такий сильний, ішов якимись хвилями, ніби на річці, а потім ще й град. Тепер залишилися без світла і води. Дерево впало на забір і завалило його. Оце таке горе нам. Ви може побачите «ресовців» нехай до мене приїдуть і зроблять мені світло, бо висять проводи, – говорить Любов Миколаївна Даник.

№3

У мешканки Привітного, вісімдесятилітньої Євдокії Дуди дерева та їх велетенське гілля падали просто на хату та сарай, розбиваючи покрівлю та ламаючи все на своєму шляху. Одинока пенсіонерка від пережитого не може й до цього часу оговтатися.

– Ми в шістьох прийшли їй на допомогу, цілий день розбирали завали з гілля, – хвалиться Сергій Вікторович Остроушко, який прийшов на допомогу. – Побита вся покрівля, стовбури дерев гупало так, що дістало стелі. Ця жінка все життя проробила на фермі, має за працю ордени та медалі, залишилася одна і тепер на старості довелося ще й пережити таке лихо.

19601193_319764031811541_2089623155335270675_n (1)

20170702_155550

Зі слів очевидців у Чорнобаї, все що відбувалося було схоже на кінець світу. Вітер зривав покрівлі, виривав дерева з корінням. Від шуму вітру, битого стекла і скреготу металу робилося неймовірно страшно. Шифер дроблений на шматочки злітав з багатоповерхівок, попадав у вікна і виривав віконні рама. Навіть металеві покрівлі закручував у рулети. Все, що було на шляху, піднімав і ніс: землю, пісок, каміння, навіть валяв бетонні та металеві огорожі. Декілька хвилин стояла жовтувата стіна, через яку нічого не було видно.

Всіх небайдужих громадян, земляків, приватних осіб, керівників господарств та впливових людей району та області, меценатів, благодійників, які щиро шанують нашу минувшину і всесвітньо відому особистість – Івана Піддубного – прохання надати посильну допомогу у відновленні його малої батьківщини.

Кошти можна перерахувати на р/р 26009931088223, МФО 354507, ЄДРПОУ 33094200 Черкаське ОУАТ «Ощадбанк», Чорнобаївський районний благодійний фонд.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
-1 #7 Гомен..... 07.07.2017 14:06
А Ткаченко Ю.О був все таке у вас? Якщо так,то Герой...України
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #6 Я за 07.07.2017 13:47
Господарство оговтується, але й про людей не забувають. Постраждалим родина Душейків у Красенівці роздали безкоштовно шифер.Самим стареньким і одиноким впевнені допоможуть також.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #5 Українка 05.07.2017 10:01
Господарство оговтається. А ось, як бути бабусям і дідусям, які залишилися без криш на головою, світла, води?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #4 федор принципиальный 05.07.2017 08:41
Цитую ТЫЧА:
Нічого коли оговтаєтись то до вас губернатор області Ткаченко Ю.О приїде і розкаже як він турбувавмся про Чорнобаївський район в цілому

Его с брательником волнуют свои лавки,кабаки,Ке дина Гора,при чем здесь черкащане ?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-1 #3 Марта 04.07.2017 20:23
[quote name="До речі"]Особливо треба відзначити головного бухгалтера, яка фінансувала всі збитки працівникам колгоспу[/quote. Цікаво скільки вона собі фінансувала?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #2 До речі 04.07.2017 18:14
Особливо треба відзначити головного бухгалтера, яка фінансувала всі збитки працівникам колгоспу
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+12 #1 ТЫЧА 04.07.2017 17:39
Нічого коли оговтаєтись то до вас губернатор області Ткаченко Ю.О приїде і розкаже як він турбувавмся про Чорнобаївський район в цілому
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100