реклама

реклама

Двоє студентів ЧНУ ім. Б.Хмельницького – Юрій Шинкаренко і Андрій Проценко – представили сьогодні у міській раді комп’ютерну систему відслідковування громадського транспорту з розширеними можливостями під назвою Busway. Значною мірою ця система є конкурентом відомій MapaMagic, яку просуває підприємець Віктор Євпак.

Хлопцi

– Для влади ця програма дає можливість повністю контролювати громадський транспорт, – пояснили розробники. – За її допомогою можна буде чітко відслідковувати рух усіх автобусів і тролейбусів: напрямок, швидкість, час перебування на зупинках. Система також фіксує можливі порушення: перевищення швидкості, сходження з маршруту, порушення графіку, перебування на зупинці більше 1 хвилини, проїзд повз зупинку. Система працює автоматизовано. Вся інформація систематизується й формується у звіти.

Система працює також для пасажирів. Можна буде зайти на інтернет-сайт Busway, обрати потрібну зупинку та маршрут – і дізнатися, через скільки хвилин підійде необхідний автобус чи тролейбус. Крім того, можна подивитися, які зупинки є на маршруті. Це – те, що пропонує і MapaMagic, але Busway поки що не має мобільного додатку.

Система працює за допомогою GPS-трекерів українського виробництва, які мають свою пам’ять і батарею на випадок того, що у транспортному засобі зникне електроенергія. Крім того, в кожному автобусі буде планшет для зв’язку водія із диспетчерською.

У плані розробників Busway – створення єдиного диспетчерського центру, який регулюватиме не тільки рух громадського транспорту, а й роботу служб реагування, вивезення з міста сміття, пересування комунального транспорту, дорожньої техніки тощо.

Басвей

Поки що розробники закупили два комплекти обладнання (2 трекери і 2 планшети) й протестували їх на двох черкаських тролейбусах. Передбачається, що в разі запровадження системи на всьому громадському транспорті Черкас трекери і планшети закуповуватимуть перевізники. Нині вартість комплекту – близько 4,5 тис. грн.

Серед перспектив розвитку системи – запровадження своєї системи електронного квитка (на додаток до вже наявної ПриватБанківської), оголошення зупинок, зовнішнє оголошення номера автобуса/тролейбуса, який прибув на зупинку (для людей, які погано бачать), візуальне відображення в салоні інформації про зупинки, відображення на зупинках часу прибуття транспортних засобів, контроль пасажиропотоку за допомогою різних датчиків (скільки людей і де входять і виходять), контроль безпеки (чи закриті двері) тощо.

Розробка Busway забрала у авторів-студентів близько півроку. Робота велася за сприяння управління транспорту міської ради.

Презентація системи Busway викликала подив у лідера групи розробників MapaMagic – Віктора Євпака. За його словами, розробка системи такої складності вимагає багато часу й залучення багатьох досвідчених фахівців.

Евпак

– Я розглядаю це як саботаж системи MapaMagic, – сказав пан Євпак. – На мою думку, цю систему зробили не ці двоє хлопців. Її розроблено не в Черкасах і не цими людьми.

Виникли запитання й у представників громадськості. Їх цікавило, чому управління транспорту не опублікує технічні вимоги для системи управління громадським транспортом, якщо така система місту потрібна, щоб усі охочі взяли участь у розробці альтернативних проектів. Незрозуміло, чи працюватиме система з великою кількістю транспортних засобів, скільки коштуватимуть тарифні пакети мобільних операторів, котрі обслуговуватимуть систему тощо.

Особливо вражав стиль ведення презентації, який застосовував заступник міського голови Руслан Сотуленко. На запитання, які звучали з боку конкурентів і громадськості до розробників Busway, він відповідав сам – у тому дусі, що «це нікому не цікаво», «це – зайві технічні деталі», «про це ви можете поговорити після завершення презентації» тощо.

Сотуленко

Руслана Сотуленка намагався перекричати Віктор Євпак. У результаті розробники часто не мали можливості дати відповіді на запитання та закиди на їхню адресу, хоч і демонстрували таке бажання. Як наслідок – презентація, по суті, перетворилася на скандал.

реклама

Коментарі  

 
+2 #7 №5 07.07.2017 00:24
Без технічного завдання чиновники з транспортного відділу тупо маніпулюють поняттями. Програма не може бути краща, чи гірша за іншу вона відповідає певним критеріям, або ні. Коли витрати на встановлення трекерів нульові + символічні трати на програмне забезпечення, то слід платити за тех.підтримку, якщо це не обговорити в публічній площині чи в юридичній то тут може бути місце для корупції.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #6 Роман 06.07.2017 21:15
Цитую ййй:
...Якщо, теоретично, вона краща за мапамеджік...
Для того, щоб визначити, яка з програм краща, хоч теоретично, хоч на практиці, треба визначити чіткі критерії для їх порівняння - тобто, сформувати технічне завдання чи технічні вимоги до системи. Без цього будь-які заяви що одна програма краща за іншу - те філософські роздуми про сферичного коня в ідеальному вакуумі.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #5 ййй 06.07.2017 14:46
Не розумію, в чому проблема, якщо навіть дійсно ця програма зроблена кимось іншим?? Якщо, теоретично, вона краща за мапамеджік, то яка різниця хто її зробив?? Чи ми будем користуватись тільки тим, що зроблено в Черкасах, навіть, якщо це черкаське гірше?? Обурення і звинувачення від мапамеджік здаються на агонію за замовленнями і грошима
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+10 #4 Роман 05.07.2017 22:44
Цитую Євпачина:
...здається ці хлопці мають більш широкий погляд на программу...Здаєтся, що Пан Євпак не розуміює, що конкуренція це єдиний шлях до вдосконалення...

Кажуть, як здається, то хреститися треба. Не знаю, правда, чи поможе... На мою думку, тут питання скоріше до міської влади, чому досі не опубліковане технічне завдання і не оголошено конкурс на розробку і впровадження системи. Таке враження, що міській владі система контролю міського транспорту не тільки не потрібна, а навпаки, заважає. Щодо систем, які обговорювалися - без чіткого технічного завдання неможливо сказати, підходить та чи інша система, чи не підходить. Говорити про те, що одна система краща чи гірша за іншу без технічного завдання просто некоректно. Також непогано було б порівняти вартість необхідного обладнання для ДОСТАТНІХ функцій системи (знову ж таки повертаємося до техзавдання), вартість впровадження та експлуатації систем.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+15 #3 Євпачина 05.07.2017 18:55
Я хотів би, щоб в місті з'яивилися електронні дошки з інформацією про рух автобусів тролейбусів (не знаю, на скільки доцільно мати додаток такий як MapaMagic, коли більшість користувачів громадського транспорту не мають можливості їм скористатися), здається ці хлопці мають більш широкий погляд на программу, а ні ж Євпак, який чогось лякається будь-якої конкуренціі, звинувачуючи всіх, що він не єдиний і не найкращий. Здаєтся, що Пан Євпак не розуміює, що конкуренція це єдиний шлях до вдосконалення і як підприємиць він має робити все, щоб довести, чим MapaMegic краща, а не просто звинувачувати все як саботаж. Нагадаю, такий додаток як MapaMagic є в кожному місті Європи, не кажучи про Пвн.Америку, тому, не знаю, що він вигадує нового, просто дурить свою команду,і не спроможний продвинути проект завдяки своїм підприємницьким здібностям(( Звістно такий навик відмирає, якщо взагалі був у людини одруженної по розрахунку і отримуючи замовлення на всі попередні проекти від дружини з Англії
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #2 345 05.07.2017 18:23
Мапамеджиг га.но
Нужно Изивей у нас сделать
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-7 #1 Смотрю в кнігу, віжу... 05.07.2017 18:15
Читаю інфу, дивлюся на двох пацанів на першому фото - і розумію, що ці двоє в майбутньому цілком можуть стати мером і секретарем міськради Черкас.
По деяких параметрах - вони саме то по "стандарту". Я не про "розумові здібності", єслі шо, а про ранню звичку 3,14діть ;-)
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100