реклама

реклама

Із призначенням нової директорки Черкаського краєзнавчого музею Ірини Собко війна за крісло директора закладу не припинилася, пише «Нова Доба».

1500451856_1

Ірина Собко зробила публічну заяву щодо службової діяльності своєї попередниці. Посаду пані Собко отримала в результаті конкурсу на заміщення посади директора комунального закладу «Черкаський обласний краєзнавчий музей», що відбувся 17 березня поточного року, і результатом якого став контракт на 5 років. Але, за словами Ірини Собко, їй важко повноцінно працювати, адже в музей хоче повернутися екс-очільниця Алла Кушнір, яка з метою скасування результатів вищезгаданого конкурсу звернулася з позовною заявою до суду.

1500453132_2 Ірина Собко у своїй заяві до громадськості розповіла про численні порушення і корупційні дії своєї попередниці, які, за її словами, були виявлені чинним керівництвом музею. Наприклад пані Собко зазначила, що син Алли Кушнір, Андрій Кушнір, теж обіймав у музеї керівну посаду, проте це суперечило трудовому законодавству, адже, в одній бюджетній установі на керівних посадах не мають права працювати члени однієї родини. До того ж, син екс-директорки не мав відповідного трудового стажу, передбаченого посадою начальника технічного відділу, адже обійняв керівну посаду відразу після закінчення технікуму. Ірина Собко додала, що окрім сина в музеї працювали також чоловік, племінник, кума рідної сестри та хрещена мати племінника, такий собі «сімейний підряд». При чому когорта родичів, на відміну від інших працівників музею, чи не щомісяця отримувала грошові премії – про це, за словами керівника музею, є відповідні фінансові документи. Також чинне керівництво, за словами Ірини Собко викрило численні корупційні схеми, в результаті яких фінансову вигоду отримувала як сама Алла Кушнір, так і члени її родини.

– Я би хотіла, щоб прийшла контрольно-ревізійна комісія і перевірила наш заклад, – розповідає пані Собко, – адже я прийшла на посаду і маю право знати фінансово-господарську ситуацію в установі. До того ж КРУ не перевіряла музей з 2011 року. Я маю на меті оприлюднити всі факти зловживання посадою. А взагалі вважаю, що кожна людина повинна прожити чесно і достойно, залишити щось добре після себе. Мрію, щоб наш музей став сучасним закладом, куди би приходили із задоволенням люди. Більшість колективу готові працювати по-новому, це підтвердив наш перший Етно-день, який почав низку заходів, присвячених сторіччю музею. Надалі плануємо працювати з відвідувачами в режимі інтерактиву. Вже почали роботу над організацією майстер-класів, авторських екскурсій, тематичних зустрічей. Багато планів, але доводиться відволікатися на нікому непотрібні конфлікти. Щодо клімату в колективі – на сьогодні ситуація досить специфічна. Працівники, що підтримують колишню директорку, звільнилися або пішли на лікарняний.

Представниця колективу, провідний науковий співробітник Тетяна Григоренко підтримала нинішнє керівництво. Розповідає, що за роки правління Алли Кушнір музей деградував у науковому плані, робота велася номінально – звітами-відписками, впровадження нових сучасних технологій в музейній справі не віталися. На її думку, колишнє керівництво музею мало зону комфорту, за яку не виходило роками і виходити не збиралося. Також пані Тетяна виказала прикрість щодо жахливого стану приміщення фондосховища музею, де стоїть неприпустима волога в результаті несправної каналізації.

1500453216_1 Натомість колишня директорка Черкаського краєзнавчого музею Алла Кушнір наголошує, що не має нічого проти його теперішнього керівництва. У неї питання виключно до процедури конкурсу на заміщення посади директора комунального закладу «Черкаський обласний краєзнавчий музей» і, відповідно, до його результатів. Саме тому в травні поточного року вона адресувала відкритого листа про грубі порушення під час конкурсу і неправомірні рішення, прийняті згідно з його результатами депутатам Черкаської обласної ради. У зв’язку з тим, що звернення не принесло ніяких результатів, Алла Андріївна вимушена була позиватися до суду.

Щодо «сімейного підряду» колишня керівниця музею зауважує, що її син був лише начальником техвідділу, а чоловік – двірником. На питання про численні премії Алла Кушнір сміється – каже, що це неправда, про останню фінансову перевірку в 2011 році – згодна, але перевірки, за її словами, зазвичай робляться там, куди йдуть великі суми грошей. На музей мільйонів не виділялося, отже численних перевірок не було.

Алла Андріївна також розповіла про проблеми з приміщенням фондосховища. Але запевнила, що експонати не гниють від вологості, тож ситуація не така вже й критична, хоча сховище таки дійсно потребує ремонту. Жінка бідкається, що пропрацювала в музеї 33 роки, з яких 12 років директором, мала численні подяки і заохочення, а сьогодні лишилася ні з чим.

Тож невдовзі мають відбутися два судових засідання. На одному розглядатимуть питання оскарження результатів конкурсу на заміщення посади директора комунального закладу «Черкаський обласний краєзнавчий музей», на другому – поновлення Алли Кушнір на посаді очільниці музею і відшкодування їй моральної шкоди.

1500453384_3 Директор департаменту культури та взаємозв’язків з громадськістю Черкаської ОДА Шабатін Олександр Олексійович заявив, що ситуація, яка склалася в Черкаському музеї, досить непроста. За його словами, якщо нинішня очільниця музею Ірина Собко виявила протизаконні дії своєї попередниці, вона має звернутися до правоохоронних органів. А щодо скасування результатів конкурсу на заміщення посади директора комунального закладу «Черкаський обласний краєзнавчий музей» у Олександра Олексійовича думка однозначна – на даному етапі про це говорити не варто, адже згодом у цьому питанні скаже своє слово суд.

Поки що учасники конфлікту чекають на рішення Придніпровського суду. А громаді Черкащини лишається сподіватися на швидке і справедливе вирішення ситуації, що склалася довкола обласного музею.

Юлія Вовкодав

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+13 #31 Просто 05.08.2017 08:36
Музей занедбала Кушнір завдяки підтримці керівництва облдержадмініст рації та управління культури,які не помічали нічого,маючи за це кошти.Яка може бути причина мовчання крім матеріальної вигоди??Може моральне задоволення від руйнації музею для перетворення приміщення в ресторан чи розважальний комплекс??!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-10 #30 Ivkos 02.08.2017 23:47
"Жителю Черкас", ти б уже щось робив на своїй посаді, а не тільки піарився у фейсбуці та лайкав. Бо "етнодні" з десятьма відвідувачами, то ще не робота.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+18 #29 Житель Черкас 02.08.2017 01:20
Суховий та Овчаренко роками каламутять адміністрацією.Значить це влаштовує їх керівництво.Ганьба безхребетному губернатору Ткаченко.Позорять свою родину.Нащадкам вашим розгрібати багато лайна.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+17 #28 Житель Черкас 02.08.2017 01:15
Де результати перевірок??!Чекають вказівок Сухового,який все знав і мовчав(не безплатно,звісн о)
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+17 #27 Житель Черкас 02.08.2017 00:53
Шановні громадяни міста.Всі що мають гроші-до Сухового,який душу бісу продав.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+18 #26 Житель Черкас 02.08.2017 00:51
Скільки Суховий буде знущатися з Черкас?Він ганьба міста,позор України.Поновить Кушнір щоб бабло.........................Овчаренко підсобляє,Ткаче нко взагалі муляж губернатора.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-13 #25 Мірошник 31.07.2017 12:24
Цитую Працівник:
Скоро Собко чекає дорога Кушнір ...тільки трохи з іншим відтінком

Собко - перехідна фігура. А музей ще довго буде лихорадить і він поступово опуститься до рівня зерноленду у розваленій кузні.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-15 #24 Працівник 30.07.2017 12:10
Скоро Собко чекає дорога Кушнір ...тільки трохи з іншим відтінком
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+19 #23 спокойствіє 29.07.2017 14:12
Цитую Таки-так:
Цитую Працівник:
Нудить музеєм Назад Ларіненко-успішний підприемець (коли треба-науковець).Ірина Собко є муляж,декорація для його майбутнього директорства,на яку потім спишуть чергову корупцію

Таки-так. Назада, який 2 рази набрав 0 балів під час конкурсів, все-таки увіпхнули до музею в пакеті з підставою Іриною, яка ще наївно вірить, що буде працювати на посаді.

Не переживайте так, Кушнір така багата що вже ДВА позови подала в різні суди, а взагалі то аж три було. Так що гра стоїть того, щоб так витрачатися. Суховий покривав ту Кушнір весь час поки вона кармани набивала. Корупцію покривали. Музей прогнив увесь і труби і люди! Суди продажні. За гроші повернуть і Януковича!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-14 #22 Таки-так 29.07.2017 13:51
Цитую Працівник:
Нудить музеєм Назад Ларіненко-успішний підприемець (коли треба-науковець).Ірина Собко є муляж,декорація для його майбутнього директорства,на яку потім спишуть чергову корупцію

Таки-так. Назада, який 2 рази набрав 0 балів під час конкурсів, все-таки увіпхнули до музею в пакеті з підставою Іриною, яка ще наївно вірить, що буде працювати на посаді.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100