реклама
Sucurity Police

реклама

За підтримки Державного фонду регіонального розвитку, з ініціативи обласної влади на Черкащині створюється мережа центрів здоров’я жінки, яка дозволить під час профілактичних обстежень виявляти на ранніх стадіях жіночі онкологічні хвороби.

6

Про це під час сьогоднішнього брифінгу в Черкаському обласному онкодиспансері повідомив заступник голови облдержадміністрації Ярослав Березань. Черкащина стане першою областю, які реалізує у себе такий проект на умовах співфінансування з місцевих бюджетів, обласного бюджету та з ДФРР. Аналогічний проект на Львівщині фінансує Європейський банк реконструкції та розвитку.

Зараз у системі державних закупівель «ProZorro» оголошено торги на придбання обладнання для перших майбутніх центрів здоров’я жінки в Черкасах, Умані, Звенигородці, Смілі та Золотоноші.

– Ми плануємо робити повноцінні профілактичні огляди жіночого населення Черкащини з дистанційним консультуванням із провідними спеціалістами нашого закладу, – розповів журналістам головний лікар онкодиспансеру Віктор Парамонов.

5

За словами лікаря, мета така: жінка приходить на профілактичний огляд в одне поліклінічне приміщення, де є декілька кабінетів: дослідження молочної залози, жіночих репродуктивних органів, лабораторні дослідження та УЗД. Жінка не мусить бігати по різних спеціалістах у різні години – всі дослідження проводяться в одному місці.

– Буде вестися комп’ютерна база даних жінок, старших за 18 років, де зберігатимуться результати їхніх щорічних обстежень, – розповів Віктор Парамонов.

Нині алгоритм майбутньої роботи за напрямком мамології напрацьовують в онкодиспансері. У спеціально облаштованому кабінеті лікарі з екранів комп’ютера переглядають рентгенівські знімки молочних залоз жінок, які через мережу Інтернет надходять із іншого корпусу онкодиспансеру. Згодом такі знімки надходитимуть із всіх п’яти центрів здоров’я жінки.

– Наше обладнання дозволяє побачити кількаміліметрову пухлину першої стадії розвитку, – зазначив Віктор Парамонов. – Якщо виявити хворобу на цій стадії, то проблеми обмежуються нескладною й відносно дешевою операцією з її видалення. Вже за кілька місяців будуть потрібні препарати вартістю в десятки тисяч гривень, і перспективи лікування будуть, на жаль, зовсім інші.

За словами Віктора Парамонова, зараз нерідко не лікуються навіть жінки, які пройшли профілактичний огляд і отримали загрозливі результати. У випадках, коли в лікаря районної лікарні виникає сумнів щодо можливості розвитку раку, він дає пацієнтці результати обстеження на руки і спрямовує до Черкаського онкодиспансеру. А жінки часто їдуть не в Черкаси, а додому – займатися господарством. Тепер же в таких випадках результати обстежень та знімки надходитимуть відразу на консультацію до обласних онкологів. Побачивши проблему, лікар негайно викличе жінку для лікування.

Наразі на Черкащині захворюваність на рак молочної залози становить 74,9 випадків на 100 тис. жіночого населення (в Україні аналогічний показник – 68,6). Інакше кажучи, рак молочної залози виявляють у кожної 1500-ої обстеженої жінки.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100