реклама
Sucurity Police

реклама

Делегація Чорнобаївського району побувала в місті Олевськ, що на Житомирщині. Тут вони вивчали досвід об’єднання найбільшої в Україні Олевської територіальної громади.

Місце для поїздки вибрано не випадково, повідомляють у Чорнобаївській РДА. Адже Олевський район, попри чимало соціально-економічних відмінностей, має подібну до району площу, кількість населення та територіальних громад.

65c7d9a11d8a0b7922d08688df0a6cb7-e1502438752756

Делегацію чорнобаївців зустріли працівники виконавчого апарату Олевської об’єднаної територіальної громади на чолі з Олегом Омельчуком. У 2015 році його обрали міським головою, а у 2016 році – очільником об’єднаної територіальної громади. До її складу увійшли, крім міста, 3 селища міського типу, 46 сіл і 3 селища, кількість населення – 35 тис осіб. В районі функціонує ще одна ОТГ – Білокоровська (7 тис осіб). Одна сільська рада – Радовецька – залишилася існувати в старій системі, де у 3 населених пунктах мешкають 2 тисячі осіб.

За словами Олега Омельчука, процесу об’єднання передувала велика роз’яснювальна робота, значні спільні зусилля міського голови й очільника райдержадміністрації; не все відразу виходило так, як хотілося б. Водночас об’єднання громад, за його словами, мало відчутні переваги в плані наповнення місцевого бюджету; громада віднині сама розпоряджається власними коштами. «У нас є один бюджет і одна зона відповідальності, – зазначив Олег Васильович, – і ми можемо комплексно підходити до вирішення проблем громади».

Водночас доводиться робити й деякі непопулярні кроки, скорочувати чи переводити на інше місце роботи працівників. Нагальна вимога часу – раціональніше використання матеріальних ресурсів, адже дбайливий господар ніколи не буде викидати гроші на вітер, платити за неіснуючі послуги чи невиконану роботу тощо.

Наразі в апараті Олевської об’єднаної територіальної громади працює 60 осіб (штат міськради налічував 22). В складі виконкому ОТГ – ще й 20 в.о. старост (старостами вони можуть стати лише після виборів).

У ході зустрічі гості отримали відповіді на запитання, що їх цікавлять, та низку конкретних порад і рекомендацій стосовно створення та ефективного функціонування ОТГ. Так, чорнобаївцям радили проводити широку роз’яснювальну роботу та громадські слухання, переконувати у необхідності об’єднання сіль­ських голів; частіше консультуватися з юристами, користуватися методичними рекомендація­ми, обов’язково готувати проектно-кошторисну документацію від сіл, брати участь у грантових проектах і конкурсах тощо, інформує прес-служба ОДА.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100