реклама

реклама

Понад тисячу уманчан та гостей фестивалю «Шіді-Ріді» у день незалежності  встановили найпатріотичніший рекорд України, зіткавши на старовинному ткацькому верстаті «Пояс єднання українців», - інформують організатори.

- Етнічний пояс  ми розпочали ткати на «Шіді-Ріді  2016», тоді це була просто ідея, що запалила очі  місцевих майстрів і переросла у рекорд, який став символом єднання українців, - розповідає організатор фестивалю Софія Чорнономаз.

Автори ідеї «Поясу єднання» - місцева майстриня Владислава Швець та  Сергій Черній, які загорілись ідеєю встановити рекорд  України, і зібрали  команду з 10-ти людей, які  щодня  вчилися такати пояс. Профінансували рекорд України депутати уманської міської ради, та депутат Черкаської обласної ради Олег Баштан.

- До нас долучилися як  відомі майстри так і  люди, які вперше у своєму житті сіли за ткацький верстат. Наймолодшій майстрині 8 років, найстаршій - 60.  Саме ці  люди  закладали основу рекорду, - розповідає Владислава Швець.

16 метрів 53 сантиметри довжини,  5 сантиметрів ширини,  12 годин роботи і 5 кольорів, що символізують прапори які творили історію України.

- Для поясу ми обрали кольори трьох прапорів:  червоно-чорний прапор УПА, синьо-жовтий прапор незалежної України і  між ними  Помаранчева революція. Білий взяли за основу, - говорить Владислава.

Такий рекорд встановлювали  в Україні вперше, як зазначила експерт національного реєстру рекордів Лана Ветрова: - до того на старовинному верстаті рекордний пояс не ткав ніхто.

- Я дуже рада, що навчилася ткати пояс, тепер усім у школі розповідатиму, що долучилась до рекорду України, - ділиться враженнями, Марія Харченко.

«До мене пояс старано ткала маленька дывчинка, і я не зміг пройти повз верстату, -  нехай частинка Західної України також залишиться на цьому фестивалі,» - розповідає учасник літературної сцени Олександр Мельник м. Чернівці.

«Колись, на схожому верстаті, моя бабуся ткала рушники, а я збоку спостерігала, коли ж просила в неї поткати, - бабуся казала, що я ще маленька. Я виросла… І лиш через 10 років, на фестивалі «Шіді-Ріді» здійснилась моя дитяча мрія, поткати на верстаті» -  ділиться враженнями киянин Роман Гончар.

За ткацький станок сів і депутат Черкаської обласної ради Олег Баштан:

«Найбільше на фестивалі сподобались майстер класи, до одного з них і сам долучився, зіткавши шматочок поясу, який об’єднує українців.»

Пояс, що став своєрідним символом фестивалю, організатори планують продовжити ткати на всіх великих заходах в місті, та за його межами. Як розповідає організатор «Шіді-Ріді» Софія Литвиненко-Чорномаз: - Пояс, зітканий на фестивалі, об’єднав в одній великій справі усіх гостей свята, і став своєрідним підверженням того що сила українців в єдності, адже якщо кожен старано буде ткати всій клаптик поясу, то в результаті, його ніхто і ніколи не розірве і не розділить…

 

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
-2 #5 От так! 26.08.2017 16:15
В Умані молодий і креативний міський голова, а ще гарний господарник.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-1 #4 Регіональна Тальнівщина 26.08.2017 14:22
Цитую Уманский Еврей:
Кому эти рекорды нужны?


Вальцману і Гройсману
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #3 Жди 26.08.2017 14:12
Цитую Уманский Еврей:
Кому эти рекорды нужны?

Ну точно не євреям.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-2 #2 Уманский Еврей 25.08.2017 22:26
Кому эти рекорды нужны?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #1 Сотник 25.08.2017 20:28
Запарили ці нікчемні рекорди! Від них який толк?! Що, людям краще жити стає? Тупо відволікають народ від реальних проблем, які дихати вже не дають! Пострибайте ще, в черговий раз! Дє..ли!!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100