реклама

реклама

Жителі села Чорна Кам'янка на Черкащині Черкащани звинувачують місцеву ГЕС у зневодненні річки та посуху в колодязях Черкащани звинувачують місцеву ГЕС у зневодненні річки та посуху в колодязях звинувачують гідроенергетиків у зниженні рівня води в річці Гірський Тікич.

43

Через посуху в своїх колодязях вони навіть готові пікетувати Юрпільську ГЕС, роботу якої поновили три роки тому, йдеться у сюжеті ТСН.

На думку селян, ГЕС безконтрольно качає воду з річки і тому всі села вздовж Гірського Тікича зневоднилися.

На ГЕС кажуть, що не працюють через брак води майже два тижні. А минулого місяця вони виробили лише триста кіловат електроенергії. Це приблизно середньомісячне споживання родини з електроплитою.

Зариблені ставки ще можуть бути однією причиною низького рівня води у річці. Подекуди власники ставків не спускають воду і річка не наповнюється. Третина подібних ставків тут функціонує поза законом.

Представник держрибагентства підтверджує відсутність необхідних дозволів у підприємців, які вирощують рибу. Але, каже, власники ставків вимушено не спускають воду до річки, яка ними частково живиться.

Саме риба, на думку представника ГЕС, і каламутить воду навколо підприємства. Бо коли ГЕС скидає воду - рибу важче зловити. Селяни справді нарікають на поганий вилов.

На Черкащині нині працює 12 ГЕС, загалом по Україні їх більше сотні. Це поновлені ГЕС, які будували в п'ятдесятих роках минулого століття. Усі вони працюють по так званому зеленому тарифу. Це коли по суті держава субсидує вироблення енергії. Держава у виробника кіловати купує значно дорожче, ніж продає споживачеві. А для екології нібито шкоди більше, ніж зиску.

"Якщо взяти на рівні держави соціальні, екологічні, економічні наслідки, то ми програємо. Низька проточність води. В ряді країн цю проблему вирішили шляхом зменшення таких ГЕС і забезпечення природної течії русла річки", - каже Сергій Поліщук, головний державний інспектор з охорони навколишнього природного середовища Черкаської області.

Екологи, які перевіряли діяльність ГЕС скаржаться, що гідроенергетики їм не звітують щодо кількості забраної води. Представники ГЕС результати перевірки мають намір оскаржувати в суді.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100