реклама

реклама

У Черкасах виконавчий комітет міської ради став заручником зміни політичної ситуації в міськраді. Через партійні непорозуміння діяльність органу, що має вирішувати господарські питання, опинилася заблокованою. Чому так сталося і як має формуватися виконком, щоб працювати безперешкодно, «Вечірка» запитала у екпертів.

DSC00661

Анатолій Бондаренко, міський голова Черкас:

-   Міський голова і Черкаська міська рада готові спільно працювати з усіма, хто ввійде до нового складу виконавчого комітету і візьме на себе відповідальність за вирішення усіх питань життєдіяльності міста. Адже виконком – це не майданчик для політичних дискусій, а дієвий орган для прийняття конкретних рішень  у рамках реалізації Програми соціально-економічного та культурного розвитку міста. Наголошую, що я готовий працювати у цьому напрямку  з керівниками усіх депутатських фракцій у міській раді та громадськістю. Виходьте, пропонуйте. Ми відкриті до обговорення, навіть допускаю можливість рейтингового голосування за кожного кандидата. Також я підтримую скорочення кількості заступників міського голови.

Олександр Радуцький, секретар Черкаської міської ради:

- Днями сталася визначна подія, ми разом із журналістами та комітетом самоорганізації мікрорайону Митниця зупинили будівництво, вручивши забудовнику приписи, які були надані нашим державним архітектурним бюро про призупинення будівництва у зв’язку з низкою порушень. Це стало логічним завершенням діяльності цього виконкому, який затвердив план детальної забудови Митниці. Виконком, сформований у більшості ВО «Батьківщина», у той спосіб підтримав свого однопартійця Михайла Мушієка. Цим самим ця політична сила, цей виконком спаплюжив сподівання, які були надані нами, депутатами, коли ми за нього голосували. Той спосіб, у який було прийнято це рішення, дав зрозуміти, що ці люди не можуть нести того навантаження політичного, громадського, що було на них покладене. Тому ми відновили справедливість. Бо не може 8 людей вирішувати долю цілого мікрорайону.

Що має бути далі? Ми вже не будемо давати карт-бланш одній політичній силі, як просив міський голова, що дайте мені попрацювати з моїм виконкомом. У міській раді є інші політичні сили, які готові надати фахових людей на ті ж посади заступників міського голови і нести за них політичну відповідальність.  Таким чином нам треба пропрацювати рік, щоб потім зробити висновки, чи буде робочим такий виконком, чи дійсно це та формула, за якою має працювати орган виконавчої влади.

Дмитро Кухарчук, колишній член Черкаського МВК:

- Основний недолік нинішнього виконавчого комітету – те, що він заполітизований. У ньому ми бачимо дуже багато представників нинішніх політичних еліт Черкас. І так як у нас на сьогодні існує криза міської влади, коли більшості не має жодна зі сторін, то і виконком займається вирішенням не господарських питань, а політичних. А це має бути професійний орган. Його члени повинні вирішувати господарські питання, а не лобіювати інтереси власного бізнесу, як це ми спостерігаємо сьогодні. У багатьох членів виконавчого комітету є бізнес, наприклад, ті ж самі кіоски, і коли вони голосують за певні питання, то в них виникає конфлікт інтересів.

Щодо принципів формування нового виконкому, то він має базуватися на професійних засадах. Тобто люди, які там сидять, мають розумітися на тому, за що вони голосують. І другий аспект – це має бути представницький орган, він повинен представляти інтереси громадськості міста в особі представників найбільш активних громадських організацій.

Сергій Шамара, історик, політичний оглядач:

- Очевидним недоліком формування черкаського міськвиконкому по виборах 2015 р. і пізніше залишається небажання мера допустити до керівництва містом когось, окрім своїх партнерів. Неприємний тому доказ – засідання “темного” виконкому по забудові Митниці. Потрібно просто згадати, що цей орган, окрім міського голови, теж виборний. І що його не можна формувати лише підкилимними домовленостями.

Що стосується принципів його формування, то тут є два критерії: законодавчий та моральний. На мою думку, виконком мусить бути невеликий за складом, аби за кожним голосом кожного його члена простежувалася вага відповідальності. Осіб 7-8 для міста в 280 тисяч було б достатньо. Вважаю також, що потрібно мінімізувати членство у цьому органі на громадських засадах. Люди, які не отримують офіційної зарплати, з часом викликають багато підозр. Не повинні, як на мене, входити до виконкому вчорашні “регіонали” і позавчорашні комуністи, а також люди із сумнівною або ж і кримінальною репутацією.

Хочемо ми чи ні, але і міськрада, і виконком згідно філософії останнього виборчого закону передбачають “політичне квотування”. Щодо активної участі громадських організацій у виконавчих органах самоврядування, то, на жаль, їхня роль істотно підважена порівняно із 2014-15 роками. Наголошу, зокрема і політичними силами, які свідомо чи несвідомо їх дискредитували.

Сергій Пасічник, керівник ГО "Академія стратегічних досліджень":

- На мою особисту думку – виконком це робочий інструмент міської ради в період між сесіями. Крім того, ця структура має оптимізувати роботу міського голови, аби повною мірою представляти бачення депутатського корпусу. По суті це такий собі муніципальний кабмін. Переконаний, що в виконкомі мають бути політичні фігури від фракцій та груп, що формують голосоздатну більшість, а також фахівці по ключовим секторам роботи муніципалітету. В принципі можуть бути присутні представники громадськості, але як делеговані від широкої коаліції громадських організацій або майданчика громадських структур – інакше виникає питання, кого представляє ця особа і хто її уповноважував. Водночас має бути передбачена відповідальність посадовців місцевого самоврядування за дотримання закону або депутатів за виконання своїх передвиборчих політичних програм, принаймні шляхом виключення їх зі складу виконкому.
Слід розуміти, що виконком має вирішувати питання, а не розводити дискусії. Це майданчик, на який потрібно виходити з пропозиціями, а не демагогією. Багато в чому нинішній склад виконкому призначався саме по такому принципу, але очевидно, що баланс сил і інтересів в міській раді змінився, а тому напевно має відбутися фіксація нової ситуації.

Наталя Коваленко, екс-депутат Черкаської міської ради:

- Законом України "Про місцеве самоврядування в Україні" визначено, яким чином формується виконавчий комітет і хто туди має входити. Звичайно основна проблема - це дієвість виконкому, щоб він був правомочним приймати рішення і мав стабільний кворум. Тому при формуванні має бути враховано баланс, щоб в подальшому не виникало штучних блокувань засідань, що відбулось в Черкасах.

Звичайно, представників політичних партій туди ніхто не включатиме. Але це зазвичай вирішувалось через включення представників громадських організацій, лояльних до партій, або навіть створених політичними партіями.

Що ж до професійних навичок, то я думаю, що для колегіального органу питання колективної професійності не стоїть. Якщо говорити про професійні якості і досвід працівників (заступників міського голови для прикладу) - то думаю, що в часи з 90-х років до приблизно 2006 року - кадровий підхід був інший. Заступники призначались з урахуванням досвіду роботи в галузі, яку вони мали скеровувати. З 2006 року, коли ради почали формуватись за партійним принципом, ситуація змінилась. Формування більшості, яка має голосувати за виконком, змушує міського голову іти на домовленості з фракціями.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+6 #4 Мефистофиль 08.09.2017 12:00
Люди гибнут за метал... Сатана там правит бал..
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #3 Любов Майборода 08.09.2017 10:21
Як на мене,ідея переобрання виконкому - передчасна. Питання про переобрання пов`язане з намаганням членів виконокому поділити бюджетний пиріг на свою користь. Не зрозуміло - чому треба цей виконом відправляти у відставку і чим наступний буде краще? Мишачю возню треба припинити, секретар ради має допомогати міському голові або їдти у відставку.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #2 Семен 08.09.2017 09:44
При Одарыче таких проблем не было. Там были все свои, прикормленные, земелькой награжденные, в бизнесе не обиженные. А сейчас команда тамады беснует что не пускают к такому огромному корыту. А Бондаренко тоже не хочет делиться так как своих тоже надо кормить. А бюджет он же не резиновый.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #1 Щука 07.09.2017 18:29
Да, коменти сила! Показили весь інтелект цих хероїв нашого часу!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100