реклама

реклама

leli Найдорожчі ліки – оригінальні. Виробники Франції, Німеччини, США витрачають величезні кошти, аби провести всі необхідні дослідження, провести випробування, отримати патент та зареєструвати препарат, використовують сучасне обладнання.  У кінцевому результаті на ринок виходить продукт дуже високої якості та з мінімальною кількістю побічних ефектів. Але й коштує він немало, повідомляє обласна газета «Нова Доба».

 Та не всі хворі можуть собі дозволити купити ліки, наприклад, від циститу, за 400 грн. Саме тому лікарі не поспішають їх призначати, хоча зізнаються, що лікуватися краще ними.  Як розповів заслужений лікар України Микола Клімов, оригінальні препарати найкращі, але їх без вагань можна замінити на вітчизняні аналоги. Не так дорого і, якщо не сфальсифіковані, обов’язково проходять сертифікацію в МОЗ України.
 Але виробників лікарських препаратів так багато, що вони змагаються між собою за місце на аптечному прилавку. Яскравим прикладом цього є індійські препарати. Як зізнаються самі лікарі, їхня якість далеко не відмінна. По-перше, вони є аналогами оригінальних ліків. Тобто, зроблені за технологією західних ліків, але за власними технічними умовами. Через те, що ці технічні умови не завжди на висоті, деякі препарати неякісно очищені від різноманітних домішок. Саме останні стають причиною частих алергічних реакцій у схильних до цього пацієнтів. Чому ж препарати, якість яких сумнівна, потрапляють на прилавки аптек? Виробники розробили цілу схему для їхнього розповсюдження.
– Хіба лікарям не все одно, що призначати, — дивується колишній лікар, медичний консультант Олена (ім’я змінено з етичних міркувань.– Авт.). – Діюча речовина така сама, як і в оригінальних. Та й люди завжди просять призначити більш дешеві препарати.
З новинками на ринку препаратів індійського виробництва лікарів та фармацевтів у аптеках знайомлять медичні консультанти. Вони пояснюють, консультують, розповсюджують інформаційні буклети. А лікарі їх призначають. При цьому, як запевнила пані Олена, грошей за це не отримують ніяких. Лише іноді невеликі презенти на свята. Або ж допомагають заробити консультанту, так би мовити, за давнім знайомством. Адже заробітна плата медичних консультантів частково залежить від зростання продажу їхніх препаратів.
Ланцюжок, коли лікарі були нерозривно пов’язані з аптеками та виробниками й отримували відсоток за продажу кожного проданого за їхнім рецептом препарату, далеко в минулому. Це стало неможливим, відколи відійшли в минуле іменні рецепти. Відкати, але не за кількістю проданих препаратів, а на довірі, їм можуть платити лише фірми-виробники дорогих препаратів.   І, як зізнався Микола Клімов, такі випадки й справді мають місце серед лікарів.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100