реклама
Sucurity Police

реклама

Відразу на 2 факультетах Черкаського державного технологічного університету офіційно запровадили вивчення робототехніки.

Зокрема,  у ЧДТУ започатковано освітню діяльність з підготовки здобувачів вищої освіти освітнього ступеня бакалавр та магістр за двома спеціальностями  - «Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології» освітньої програми «Робототехнічні системи та автоматизація» (на заміну існуючої освітньої програми «Прилади і системи точної механіки») та «Телекомунікації та радіотехніка» освітньої програми «Радіотехніка та робототехнічні системи» (на заміну існуючої освітньої програми «Радіотехніка»).

- Відповідне рішення було прийнято Вченою радою університету. Цьому рішенню передував розвиток робототехнічного напрямку на факультеті електронних технологій, що втілювався шляхом введення у навчальні плани нових дисциплін та введенням елементів робототехніки у існуючі дисципліни. Надзвичайно важливим є те, що впровадження робототехніки у навчальних закладах підтримує і обласне керівництво. Підтвердженням цього є активний розвиток основ робототехніки в школах області, зокрема - на базі навчальних систем LEGO Education, а також - виділення коштів з місцевого бюджету на придбання сучасного обладнання на кафедру радіотехніки та інформаційно-телекомунікаційних систем, – повідомив в.о. ректора ЧДТУ Олег Григор.

Факультет електронних технологій ЧДТУ відтепер носитиме назву «Факультет електронних технологій і робототехніки». Змінили назви і його 2 кафедри: «Кафедра радіотехніки та інформаційно-телекомунікаційних систем» – на «Кафедра радіотехніки, телекомунікаційних і робототехнічних систем», а «Кафедра комп’ютеризованих та інформаційних технологій у приладобудуванні» на «Кафедра приладобудування, мехатроніки та комп’ютеризованих технологій».

Як зазначив декан Факультету електронних технологій і робототехніки ЧДТУ Артем Гончаров, впровадження робототехніки у навчальні програми університету розширить можливості працевлаштування студентів після закінчення університету – зокрема, на сучасних підприємствах, де діють автоматизовані виробничі лінії. Також, уже під час навчання студенти матимуть можливість брати участь в цікавих проектах, стартапах, створювати розробки, що будуть корисними не тільки в Україні, а й за її межами.

Зміни відбулись і на факультеті інформаційних технологій і систем.

– Робототехніка значною мірою базується на інформатиці та програмуванні, – зауважила декан факультету інформаційних технологій і систем Ірина Трегубенко. – Кафедра спеціалізованих комп’ютерних систем нашого факультету уже кілька років займається розробкою компонентів та вузлів керування саме для галузі робототехніки, у першу чергу – автоматичних систем керування (зокрема, автоматизованими виробничими лініями). Кафедра плідно співпрацює із американськими колегами за напрямком апаратного керування виробничими роботами (зокрема, отримує від них сучасне обладнання). Задля підготовки відповідних фахівців в Україні, на кафедрі у 2015 році відкрито нову спеціальність - «Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології» освітнього рівня бакалавр із спеціалізацією «Комп’ютерно-інтегровані технологічні процеси і виробництва». Відповідно, рішенням Вченої Ради, кафедру було перейменовано у кафедру робототехніки та спеціалізованих комп’ютерних систем. І це не все. Як відомо, жоден робот, чи сучасний верстат, чи сучасна виробнича лінія не може працювати без програмного забезпечення. Тому, перед тим як увімкнути робота, потрібно розробити програму, зрозуміло, із елементами штучного інтелекту. А саме це є основним профілем нашого факультету. У цьому році на факультеті, у рамках спеціальності «Комп’ютерні науки» відкривається нова освітня програма - «Програмне та інформаційне забезпечення робототехніки». Із 2018 року на кафедрі комп’ютерних технологій та інформаційних систем управління буде відкрито набір на цю освітню програму як бакалаврів, так і магістрів.

Про це інформує прес-клуб реформ

реклама

Коментарі  

 
+1 #1 reserch 20.09.2017 10:08
Нажаль ні Гончарова, ні Трегубенко немає в наукометричних базах (Scopus, Web of Science), тому кваліфікація цих людей сумнівна.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100