реклама

реклама

Перший в Україні  центр STEM-освіти відкрито сьогодні в обласному центрі. Тут учителів області навчатимуть принципам та прийомам інноваційної освіти, орієнтованої на техніку та підготовку майбутніх інженерів.

Робототехнiка2

Фахівці з педагогіки твердять, що в Україні зроблено великі кроки в напрямку розвитку гуманітарної освіти. Тим часом, в основі науково-технічного прогресу лежить більше природнича, технічна освіта. STEM – абревіатура, яка складається з перших літер англійських слів: Наука, Техніка, Інженерія, Математика. Впровадження STEM-освіти здійснюється за підтримки компанії «LEGO Group».

– STEM-освіта – це певна послідовність курсів, яка дозволяє учням підготуватися до успішного працевлаштування або продовження навчання, – розповів «Прочерку» методист центру STEM-освіти, кандидат технічних наук Денис Ступак. – Учні отримують певні технічні навички, науковий потенціал, навчаються проводити експерименти. Завдання сучасного викладача – не просто передавати знання учням, а водночас спонукати учня до самостійного навчання, до саморозвитку.

STEM

Щоб досягти цього, уроки повинні проходити весело, цікаво і насичено. У новому закладі діє LEGO-центр, де вчителів навчатимуть сучасним підходам до викладання у школах робототехніки. Також діють лабораторія STEM-освіти, бібліотека.

– У нашому центрі за допомогою цифрової лабораторії «Ейнштейн» створено віртуальні лабораторії з фізики, хімії та біології, – продовжив розповідь Денис Олегович. – У фізичній лабораторії маємо 9 датчиків, у хімічній – 4, у біологічній – 6. Учень може сам вибирати, які саме датчики застосовувати для виконання завдань, поставлених учителем. Приміром, для вимірювання відстані він може використати або ультразвуковий датчик, або фотоворота із шківом.

Лабораторiя

На створення в Черкасах нового освітнього центру було виділено з бюджету більше 1 млн грн. За словами голови обласної ради Олександра Вельбівця, ініціативу створення STEM-центру в Черкасах депутати обласної ради сприйняли неоднозначно – ця нова справа викликала чимало сумнівів. Але департаменту освіти та науки ОДА вдалося-таки переконати їх у необхідності нововведення. За словами пана Вельбівця, наразі на Черкащині йдеться не лише про збереження закладів освіти й ремонт їхніх приміщень, а й про перехід до надання якісних, сучасних освітніх послуг.

Вiдкриття

– Обласна рада схвалила програму створення інноваційних шкіл. І коли ми почали з цим працювати, постало питання, де мають навчати нового вчителя, – сказав на відкритті центру STEM-освіти голова ОДА Юрій Ткаченко. – Адже ми всі розуміємо, що школа з крейдою і дошкою – це школа вчорашнього дня. Сучасним дітям вона вже не цікава. Сучасні діти бачать себе в іншій школі. І ми розпочали серйозну роботу, яка вже приносить перші плоди. Сучасні школи вже починають готувати агентів змін у нашій країні. Мета, яку ми переслідуємо – виховати успішну людину, яка знайде себе в нинішньому житті. Ми бачимо, як активно змінюються сьогодні технології. Уявіть собі, що буде через десяток років!

Відкриття центру, який діє в одному з приміщень обласного інституту післядипломної освіти, відбулося в рамках ІХ Міжнародного фестивалю педагогічних інновацій.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100