реклама

реклама

Питання щодо соціально-економічного розвитку Черкащини, реалізації Стратегії розвитку регіону та легалізації заробітної плати і трудових відносин обговорено на засіданні колегії обласної державної адміністрації. Захід проходив за участю керівництва ОДА, окремих територіальних органів міністерств, інших центральних органів виконавчої влади в області, голів райдержадміністрацій, міських голів. Від служби зайнятості участь у засіданні взяв директор Черкаського обласного центру зайнятості Григорій Дендемарченко.

В результаті активного обговорення вищевказаних питань учасники заходу окреслили своє бачення та план подальших дій щодо вирішення даної проблематики.

фото 1

Директор Черкаського обласного центру зайнятості Григорій Дендемарченко про стан ринку праці Черкащини в січні-серпні 2017 року :

«Ситуація на регіональному ринку праці у поточному році дещо стабілізувалась, очікується розвиток стабілізаційних процесів і в наступному році.

Відповідно даних Держаної служби статистики України за підсумками ІІ кварталу 2017 року намітилися тенденції до збереження середньооблікової чисельності штатних працівників. Так, у I кв. 2017 року вона становить 219 170 осіб, що майже на рівні відповідного періоду 2016 року (219,1 тис. осіб), у ІІ кварталі чисельність штатних працівників  зросла майже до 222 тис. осіб.

Також намітилась тенденція до зменшення чисельності осіб, які перебувають в умовах вимушеної неповної зайнятості. Так, якщо у січні-березні 2017 року цей показник становив  4,2 % (9,1 тис. осіб). середньооблікової чисельності штатних працівників, то у ІІ кварталі -  3,8 % (8,6 тис. осіб).

Протягом ІІ кварталу 2017 року на підприємства, в установи та організації із кількістю найманих працівників 10 і більше осіб було прийнято 16,5 тис. осіб, звільнено 15,5 тис. осіб (відповідно 7,4 % та 7,0 % середньооблікової кількості штатних працівників). Слід зазначити, що переважна більшість працівників (91,6 %) залишили робочі місця за власним бажанням, за згодою сторін, за порушення трудової дисципліни. В цей період через зміни в організації виробництва і праці було звільнено 0,5 тис. осіб, або 3,0 % вибулих.

Зазначені стабілізаційні процеси на ринку праці вплинули на зменшення навантаження на зареєстрованому ринку праці у поточному році

Протягом січня-серпня послугами обласної служби зайнятості скористалися 42,4 тис. безробітних громадян, що на 12,1 % менше порівняно з відповідним періодом минулого року (Україна 89 % до січня серпня 2016 року). Безпосередньо з початку року статус безробітного отримали 22,2 тис. осіб,що становить 94,7 % до 8-ми місяців 2016 року (Україна 98,7 %.).

Зросла кількість вакансій, які заявляють роботодавці для укомплектування службою зайнятості. У січні-серпні 2017 року в базі даних обласної служби зайнятості налічувалося майже 27,7 тис. вакансій, які надійшли від роботодавців. Рівень укомплектування вакансій по області становив 90,7 % (по Україні – 74,5 %).

За допомогою центрів зайнятості області, отримали роботу понад 25,6 тис. осіб, у тому числі майже 16 тис. зареєстрованих безробітних, з яких третина належали до соціально вразливих категорій населення, включаючи внутрішньо переміщених громадян   (91 особа) та учасників АТО (602 особи). Рівень працевлаштування безробітних становив 37,6 %, що вище ніж в середньому по Україні (32,3 %).

Для підвищення конкурентоспроможності на ринку праці 5,9 тис. безробітних проходили професійне навчання, перенавчання та підвищення кваліфікації. Навчання здійснювалось під конкретні замовлення роботодавців. Рівень працевлаштування безробітних відразу після проходження професійного навчання по області становив 96,8 % (в середньому по Україні – 90,7 %). З коштів Фонду за цим напрямом було використано 2109,4 тис. грн.

У громадських та інших роботах тимчасового характеру брали участь майже 9,2 тис. осіб. Питома вага осіб, які були залучені до цього виду робіт, в цілому по області, становила 21,6 % до загальної чисельності безробітних, що вище ніж в цілому по Україні (19,8 %) .

Із коштів Фонду на організацію громадських робіт було профінансовано 4415,2 тис. грн.

Загалом, заходами активної політики зайнятості було охоплено 30 тис. осіб, що становить 88,5 % від загальної чисельності безробітних, які скористалися послугами служби зайнятості.

Станом на 1 вересня 2017 року в центрах зайнятості області перебувало на обліку 14,8 тис. безробітних громадян, що на 11,4 % менше, ніж на цю дату у минулому році (по Україні 87,7 % до минулорічного показника)».

Відділ організаційно-інформаційної роботи та архівної справи ОЦЗ

 

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100